Az 5 legszebb falva hazánknak!

Forrás: pozitivnap.hu

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az idős emberek gyakran hangoztatják, hogy ugyan miért utazunk külföldre, amikor hazánkban is annyi szép hely található, amelyet még nem fedeztünk fel magunknak. Nos, ez a gondolatmenet indított el minket abban, hogy megkeressük hazánk legszebb falvait, amelyekről bár keveset lehet hallani, mégis óriási kincset rejtenek…

[...]

5. Nemesnádudvar

41649937

Nemesnádudvar (németül:Nadwar) község Bács-Kiskun megye Bajai járásában. Bajától északra fekszik, mintegy 22 km-re, a Bácska északi részén, a Duna-völgy
és a Duna-Tisza-közi hátság találkozásánál, a Duna-völgyi-főcsatorna partján.

24429306

A település a török megszállás alatt elnéptelenedett a területen folyó
harcok miatt. Később szerb és szlovák telepesek érkeztek, ők az előző településnél némileg feljebb építkeztek, de nem maradtak sokáig. Az 1720 körül a Felvidékről érkező magyarok és az 1724-ben érkező német telepesek (25 család) már magasabbra, a mai falu helyére építkeztek. A német bevándorlás egészen 1787-ig tartott.

1837-ben a jobbágyok megtagadták a robotot, és elűzték az odaküldött katonákat, de a megye végül letörte ellenállásukat. A település lakói részt vettek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiben, az első és a második világháborúban is, ezek mind nagy veszteséggel jártak.

1947. április 18-ától a lakosságcsere értelmében megkezdődött a németek kitelepítése, helyükre bácskai és felvidéki magyarok érkeztek. 2001-ben lakosságának már csak 25,4%-a vallotta magát német nemzetiségűnek.

35305767-1

Az első telepesek jórészt földműveléssel foglalkoztak. Ez mára alapvetően
megváltozott, ugyan még jó néhány lakosnak biztosít megélhetést a mezőgazdaság, de a munkaerőkínálat döntő részét az utóbbi időben alapított faipari vállalkozások adják. Pontosan ezen cégeknek köszönhető, hogy a munkanélküliség elenyésző, így külföldről és belföldről is települnek be egyaránt.

A teljes cikk itt található >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo