Az „integrációs csoda”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Megérkeztek. A kitelepítettek németországi integrációja címmel időszaki kiállítás látható szeptember 20-ig a Duna Menti Svábok Központi Múzeumában Ulmban.

A második világháborút követően menekült és kitelepített németek milliói áramlottak a romokban heverő Németországba. A helyiek saját gondjaikkal voltak elfoglalva, sokszor bizalmatlanok és elutasítóak voltak velük szemben. Kezdetben szinte senki nem hitte volna, hogy a hazájukból elűzöttek integrációja sikertörténet lesz, illetve hogy kultúrkincsük a német identitás szilárd alkotóelemévé válik.

fcbatschka_swp

A kiállítás az „integrációs csoda” hosszú és kemény útjának állít emléket. A menekülttáborok mindennapjaival, az „új” és „régi” polgárok közötti ellentétekkel, a hazatérés reménye és az újrakezdés közti feszültséggel, a szövetségi elűzött-törvénnyel és a teherkiegyenlítés témájával éppúgy foglalkozik, mint a meneküléssel, kitelepítéssel és integrációval való mostani szembenézéssel.

A múzeum az Elűzetés Elleni Központ (Zentrum gegen Vertreibungen) vándorkiállítását saját gyűjteményének tárgyaival egészítette ki. Figyelmük középpontjában az Ulmba és környékére érkezett Duna menti svábok élményanyaga áll, de vizsgálják a Duna menti sváb segélyszervezetek és politikai érdekképviseletek létrejöttét is.

A kiállítás látogatói egyéni sorsokon keresztül követhetik végig a kitelepítettek útját a társadalmi elfogadásig. Figyelemre méltó egy ulmi rajztanárnő története, aki rögtön a háború vége után egy olyan műhelyt hozott létre, melyben túlnyomó részben menekültek és kitelepítettek dolgoztak.

angekommen1dzm

Az információs táblák bemutatják az események történelmi kontextusát, például hogy az egyes megszállási zónákban az újonnan érkezetteket rendkívül különböző módon kezelték. A franciák például kezdetben egyáltalán nem fogadták be őket, ezért is volt különösen fontos az amerikai és a francia zóna határán fekvő Ulm szerepe. Bemutatja a kiállítás a menekültkérdés megoldását is: utal a teherkiegyenlítési- és a szövetségi menekülttörvényre, továbbá a keresőszolgálat eredményes működésére is.

A múzeum külön tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást szervez iskolák számára. A diákok kortársak beszámolói alapján dolgozhatják fel a témát, és feltehetik maguknak a kérdést, mit jelentene számukra, ha el kellene hagyniuk a hazájukat.

A kiállítást az Elűzetés Elleni Központ állította össze az Elűzöttek Szövetségének (Bund der Vertriebenen) együttműködésével. A kiállítás létrejöttét a Német Szövetségi Belügyminisztérium támogatta.

Nyilvános tárlatvezetésekre vasárnaponként 14 órától kerül sor az alábbi napokon: 2015. június 28., július 12, július 26., augusztus 9. és augusztus 23.

Mayer István
A Südwest Presse cikkének felhasználásával

A múzeum weboldala >>>
A Südwest Presse ismertetője a kiállításról >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo