Ismerje meg dr. Gajdos-Frank Katalint, az MNOÖ közgyűlésének tagját!

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata „Deutsche Liste – Die erste Wahl” és „LdU / MNOÖ” c. Facebook-oldalain futó sorozatának folytatásaként bemutatja közgyűlésének egyik tagját.

„A német nemzetiségi önazonosság-tudatom, mindaz, amit a tanáraimtól kaptam útravalóul, a családom szomorú története (a Frank család elűzése, kitelepítése Budaörsről), valamint a hazai németség kapcsán szerzett eddigi csak pozitív élményeim – ezek motiválnak arra, hogy aktívan is tegyek a magyarországi német nemzetiségért”

11742648_1610107535916360_1552912373458284424_n

Dr. Gajdos-Frank Katalin anyai ágon soroksári, apai ágon pedig budaörsi német családból származik. Férjével és három kisgyermekével Budapesten él. A Budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban szerzett érettségit, azt követően az Eötvös Loránd Tudományegyetemet germanisztikát hallgatott, majd magyarországi német történelmi témából készített doktori disszertációt az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem doktori iskolájában. Jelenleg a budaörsi Jakob Bleyer Német Nemzetiségi Múzeum igazgatójaként dolgozik.

- Mindig is érdekeltek a német nemzetiség programjai, aktív tagja voltam, illetve vagyok még most is több német nemzetiségi egyesületnek – így például a Jacob Bleyer Közösségnek, a Budaörsi Német Kultúregyesületnek, vagy épp a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesületnek. Mind a munkámban, mind pedig a szabadidőmben szívesen vállalok tehát feladatokat a német nemzetiségi ügy érdekében. Ennek okait a származásomban, a családom történetében, a tanulmányaimban és az e területen szerzett kellemes élményeimben együtt találtam meg. E területen találtam ugyanis vissza a gyökereimhez és itt találtam meg az identitásomat.

Gajdos-Frank Katalin közgyűlési tag eddigi pályafutása során mindenekelőtt a nemzetiségi múzeumok és a német kultúregyesületek területén szerzett jelentős tapasztalatokat, emiatt úgy gondolja, hogy főleg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kulturális munkájában kamatoztathatja azokat. Szívügye, hogy a jó kapcsolatai és az iskoláiban, egyetemeken és doktori iskolában kötött jó ismeretségei által ég több fiatalnak kedvet adhasson ahhoz, hogy a hazai németség ügyéért tegyen. Jövőt ugyanis csak a fiatalság tud építeni – véli dr. Gajdos-Frank Katalin.

- Mindenképpen azt támogatom, hogy az országos német önkormányzat innovatív utakat járjon, modern irányokat vegyen – mondja a közgyűlési tag. – Jónak tartom azt, hogy az MNOÖ a világhálón is aktívan jelen van – mindenekelőtt a Facebook-on. Ezen túl pedig fontosnak tartom azt, hogy a fiataloknak minél több modern, lenyűgöző kulturális programokat kínáljunk. Jó lenne például, ha olyan fiatal hazai németeket mutatnánk be nekik példaképekként, akik bizonyos területeken már eredményeket értek el. Olyan fiatalokat szólíthatunk meg ekképp, akiket ugyan érdekel ez a téma, ám még nem találták meg az identitásukat.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo