Ismerje meg Dr. Józan-Jilling Mihályt, az MNOÖ tanácsnokát

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata „Deutsche Liste – Die erste Wahl” és „LdU / MNOÖ” c. Facebook-oldalain futó sorozatának folytatásaként bemutatja  egyik tanácsnokát.

Dr. Józan-Jilling Mihály nevét bizonyára mindenki ismeri, aki érdeklődik a német nemzetiségi közélet iránt. Dr. Józan-Jilling Mihály a Tolna megyei Györkönyből származik, 1976 óta Szekszárdon él és dolgozik, mégpedig orvosként. Belgyógyász-kardiológus szakorvos, osztályvezető főorvos Szekszárdon, és emellett egyetemi docensként a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán is vállal megbízatást, főként a német nyelvű képzésben. Tagja a Német és Magyar Kardiológus Társaságnak, utóbbinak tanácsadó testületében tevékenykedik.

11709573_1009245429085563_2546786290572142748_n

Dr. Józan-Jilling Mihály a magyarországi németek közösségi életében elmondása szerint éppen negyedszázada vesz igen tevékenyen részt. – A Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület, amelynek annak idején titkára voltam, egyike volt az elsőként megalakult hazai német egyesületeknek. A tevékenységünk úttörőnek számított: házigazdaként 1992-ben mi szerveztük meg Tengelicen a német nemzetiségi egyesületek első országos találkozóját, amelyen a tengelici határozatban leszögeztük, hogy a magyarországi németségnek egyesületi bázisra épülő önkormányzati rendszerre van szüksége.

Dr. Józan-Jilling Mihály 1994 óta a szekszárdi német nemzetiségi önkormányzat elnöke, 1995 óta pedig az országos elsőként megalakult – a megyei szintet pótolni hívatott – Tolna Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének ügyvezető elnöke. Szintén két évtizede – a megalakulása óta – tagja a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének, az első és második ciklusban alelnökként, 1998 és 2014 között a Szociális Bizottság elnökeként tevékenykedett. Jelenleg az MNOÖ szociális ügyekért felelős tanácsnoka.

- Már a rendszerváltás első éveiben rendkívül fontosnak tartottam, hogy népcsoportunk ne legyen a változások vesztese – hangsúlyozza Józan-Jilling Mihály. – Itt mindenekelőtt a kárpótlásokra gondolok. Akkoriban, amikor az országos német önkormányzatnak még nem működtek regionális irodái, az emberek megsegítésére néhány lelkes barátommal közösen társadalmi munkában kárpótlási irodát rendeztünk be Szekszárdon. Közgyűlési tagként azt várom az országos német önkormányzattól, hogy a hazai németség érdekeit megalkuvás nélkül képviselje, és, hogy dolgozzon a jó német-magyar kapcsolatokért. Az említett érdekvédelmi tevékenységemen túl természetesen a hagyományápolás, az oktatás-nevelés területén is tevékenykedtem. Most pedig azon vagyok, hogy a sokéves aktivitásom során összegyűjtött tapasztalataimat továbbadhassam a közgyűlésben velem együtt dolgozó fiatal kollégáknak.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo