Az AGDM mostantól Berlinben is jelen van

Forrás: AGDM

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az Európai Nemzetiségek Föderalisztikus Uniója (FUEN) helyet kapott a berlini Bundeshausban. Ehhez az eredményhez jelentős mértékben hozzájárult Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja. Mint azt a FUEN és a  szövetségi megbízott hivatala augusztus 4-én nyilvánosságra hozta, koordinációs központot létesítenek a FUEN kereteiben működő Német Kisebbségek Munkacsoportjának (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Minderheiten – AGDM) részére.

„A négy autochton, nemzeti kisebbség berlini titkárságával, az Európai Népcsoportok Ifjúságával, a szintik és romák intézményeivel szorosan együttműködve szövetségi szinten és a fővárosban is jóval nagyobb mértében lesznek észlelhetők a kisebbségek. Ezt ki fogjuk használni“, mondta Susann Schenk, a FUEN főtitkára.

150804-AGDM-HP

A FUEN brüsszeli képviseletének megnyitójára idén ősszel kerül sor. Európa autochton és nemzeti kisebbségeinek legnagyobb csúcsszervezetének, az Európai Nemzetiségek Föderalisztikus Uniójának égisze alatt 1991 óta szerveződnek munkaközösségbe a német kisebbségek. Ez a Német Kisebbségi Munkacsoport, röviden AGDM jelenleg 21 szervezetet foglal magába.

Az együttműködés koordinálására most sikerült egy koordinációs központot létrehozni. A berlini feladatok elvégzését azonnali kezdéssel Pénzes Éva Adél látja el. A magyarországi német származású germanista eddig az Európai Népcsoportok Ifjúságának ügyvezetője volt, majd a FUEN projektmenedzsereként dolgozott.

„Szoros stratégiai együttműködésre törekszünk a Német Szövetségi Köztársasággal, a német kisebbségek jövője, nyelvük és kultúrájuk megőrzése, biztosítása érdekében. Ezen túlmenően jelentős mértékben segítjük anyaországainkat, ahol a német kisebbségek tagjait németként tartják számon, és akik hozzájárulnak a Németországgal való jó viszonyhoz. Az AGDM utolsó berlini éves ülése óta kiemelten figyelemmel kísérjük a berlini irodával kapcsolatos fejleményeket, és örülünk neki, hogy ez megvalósult”, így Brenner Koloman, a munkaközösség elnöke.

Az AGDM-koordináció fontos törekvése a szervezetek együttműködésének erősítése, a német kisebbségek berlini politikai jelenlétének és észlelhetőségének megnövelése. Az intézmény segítségével biztosítható, hogy a támogatásokat és a tevékenységeket együtt és összehangoltan kezeljék. Ezt segíti elő a következő éves ülés is, melyet 2015. november 9. és 12. között tartanak majd Berlinben.

„A kisebbségi ügy képviselete Európában, mint békepolitika, ma aktuálisabb, mint valaha. A dániai német kisebbség tagjaként magam is tudom, mennyire szükséges, hogy a háborúk és konfliktusok után hozzájáruljunk a kölcsönös megértéshez és párbeszédhez. Alapkövetelmény, hogy az e téren tevékenykedő nem kormányzati szervezeteknek meglegyenek az eszközeik. Jelenlétük Berlinben egy újabb fontos lépés ezen a téren”, nyilatkozta Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke. „Különösen Hartmut Koschyknak mondok köszönetet, aki szövetségi megbízottként a kisebbségek ügyeit mindig európai kontextusban is szemléli, és a FUEN szoros szövetségesévé vált.”

 Magyarra fordították: Grund Lajos, Mayer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo