Ismerje meg Lengyel Claudiát, az MNOÖ közgyűlésének tagját!

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata „Deutsche Liste – Die erste Wahl” és „LdU / MNOÖ” c. Facebook-oldalain futó sorozatának folytatásaként bemutatja közgyűlésének egyik tagját.

„A sikerhez az idősebbek tapasztalatára, tudására és a fiatalok ötleteire, lendületére egyaránt szükség van” – vallja Lengyel Claudia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlési tagja.

11707517_1009318432411596_3751706085662758433_n

Mindössze 22 éves, a személye mintegy kapocs hagyományok és modernitás között, és nagyon határozottan áll hozzá a nemzetiségi területen vállalt munkájához.

Lengyel Claudia a szüleivel együtt Szigetújfaluban, édesapja szülőfalujában él. Apját 1946-ban kitelepítették Németországba, de a későbbi – szintén német nemzetiségi származású – felesége miatt röviddel Claudia megszületése előtt hazaköltözött Szigetújfalura. Azóta sem beszél magyarul. Az említett körülmények azok, amelyek nagyban meghatározták a fiatal nő nemzetiségi terület iránti érdeklődését.

A német nemzetiségi általános iskola és a budapesti Madách Imre Gimnázium elvégzése után Claudia társadalmi tanulmányokat folytatott a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

- Nagyon sokrétű az érdeklődésem – vallja Claudia. – Az életem egyik részét a tánc teszi ki: versenytáncos vagyok, a Testnevelési Főiskolán tánc-sportedző végzettséget szereztem. Magyar és német állampolgár vagyok, két anyanyelvem van, és azokon felül spanyolul és angolul is beszélek. A családi hagyományainkon alapszik az, hogy a német nemzetiségi származásomat tulajdonképpen mindennapi dologként élem meg. Ettől persze még nagyon büszke vagyok arra, hogy két nyelvben, két kultúrában is otthonra találtam. Szívügyemnek tekintem a svábok hagyományainak, szokásainak és anyanyelvének ápolását.

11728938_1009318415744931_5564000656896823387_o

Lengyel Claudia kiemeli: már kisgyermekként is mindig fontos dolgának tartotta, hogy segítse szülőfaluja felnőttjeinek, idősebb lakóinak munkáját – és elmondása szerint ez azóta sem változott. Még mindig szívesen látogat el a szigetújfalui rendezvényekre, és igyekszik más fiatalokat is rábírni erre. Mindezt pedig jelenleg már a települési német önkormányzat tagjaként is teszi.

- Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék történelmünket, hagyományainkat, hogy továbbörökíthessék azokat a következő generációkra. A legfontosabb célom az ifjúság aktivizálása országos, illetve helyi szinten is; az, hogy programokon, rendezvényeken, és nem utolsósorban az interneten keresztül is eljuttathassuk hozzájuk az üzeneteinket. Jó lenne felhívni a figyelmüket az összetartó közösségek, a nyelvápolás fontosságára.

Nagyszerűnek tartom, hogy a közgyűlésben sok a fiatal, hiszen ők egy kicsit más perspektívából látják a területeket, feladatokat. Új ötleteikkel bizonyára színesítik az országos német önkormányzat munkáját, miközben természetesen óriási szükség van az idősebbek tapasztalataira, hozzáállására, tudására. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy segítsem a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata munkáját!

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo