Luxemburgi Zsigmond, magyar király és német-római császár

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A német-magyar kapcsolatok 1100 éve, 5. rész

A középkorban számos német uralkodó törekedett arra, hogy Magyarországot a birodalom részévé tegye, de egyikük sem járt sikerrel. Luxemburgi Zsigmond célja épp a fordított volt: magyar királyként megszerezni a Német-Római Császárság trónját.

lzs1

A magyar késő középkor egyik legjelentősebb királya IV. Károly császár fiaként született 1368-ban. Nagy Lajos király után nem maradt férfiutód, lánya, Mária örökölte a trónt. A királynő kezére sokan pályáztak, végül számos fordulat után Zsigmondé lett, vele pedig a magyar uralkodói cím is.

Zsigmondnak a királyság megszerzéséért számos alkut kellett tennie a magyar nemességgel, amelyek meggyengítették a királyi hatalmat. Uralkodásának egyik mélypontja volt, amikor 1401-ben nemesek egy csoportja fogságba ejtette, innen is csak komoly kompromisszumok után szabadulhatott.

lzs3

Az 1396-os nikápolyi vereség után a korábbiaknál nagyobb figyelmet kellett szentelni a török veszélynek. Zsigmond megreformálta a haderőt és többszörös védelmi rendszert épített ki a Délvidéken.

1410-ben Zsigmond vitatott körülmények közepette megszerezte a német királyi címet. Ettől kezdve különösen nagy szerepet játszott az összeurópai politikában. 1414-ben ő hívta össze a konstanzi zsinatot, amely elsődlegesen a pápaság helyzetét volt hivatott rendezni. Kezdetekor hárman is magukénak tartották a pápai címet, végül egy negyedik került hivatalba, V. Márton. Szintén a zsinaton ítélték el és végezték ki Husz Jánost, amellyel hosszú háborúskodás vette kezdetét követői ellen.

lzs2

Jelentős volt Zsigmond városfejlesztési politikája is. Intézkedéseivel növelte a városok önállóságát, jogokat biztosított nekik. Sokat fejlődött Buda városa, 1395-ben megalapították az óbudai egyetemet, 1408-tól pedig Buda lett a királyi udvar székhelye.

1433-ban valóra vált Zsigmond nagy álma: német-római császárrá koronázták. Luxemburgi Zsigmond személyében szorosan összefonódik a német és a magyar történelem. Megítélése magyar királyként ellenmondásos, de kétségkívül a késő középkori Európa egyik legkiemelkedőbb uralkodója volt.

Mayer István

Történelmi sorozatunk eddigi részei >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo