Nyári tábor a budaörsi Bleyer Jakab Heimatmuseumban

Forrás: Jakob Bleyer Heimatmuseum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Színes, érdekes kulturális csemegét nyújtott a résztvevőknek az idei hagyományőrző tábor a Heimatmuseumban, melynek programjait két kedves budaörsi német nemzetiségi pedagógus, valamint a Heimatmuseum dolgozói alakították, segítették. A múzeumi tábor – a nyári szünet kellős közepén, július 20. és 24. között – elsősorban a német nemzetiségi kötődésű általános iskolás gyermekeket (6 és 12 év között) szólította meg, de érkezett néhány nagycsoportos (6 éves) ovis is.

hm1

A szervezők célja elsősorban az volt, hogy megismertessék és megszerettessék a résztvevőkkel őseik szokásait, hagyományait, valamint új ismeretekkel gazdagabban – elsősorban német nyelven – élvezzék a nyári tábort. Ebben a júliusi öt napban a gyerekek megismerték Budaörs történetét: minden nap egy-egy órát a Heimatmuseum épületében töltöttek, ahol az adott témával és az ehhez kapcsolódó kiállítással, kiállított tárgyakkal, dokumentumokkal ismerkedtek. A helytörténeti értékeket, szokásokat tradicionális és modern eszközökkel – kézműves foglalkozásokon, sütésen, régi mondókákon, játékokon keresztül elevenítették föl. Délutánonként kisebb kirándulásokat tettek a környéken, hogy jobban megismerjék Budaörs kulturális kincseit. Gazdag volt a kínálat: hétfőn, július 20-án a gyerekek – főleg a kislányok – „beleszerettek” a régi budaörsi sváb népviseletbe, népviseletes babát készítettek és a „kékfestő technikát” is elsajátították. Kedd délután, július 21-én – a Heimatmuseum időszaki kiállítása alapján – megnézhettek a gyerekek egy igazi budaörsi pincét, ahol a budaörsi Luntz Magdi néni sokat mesélt nekik a régi időkről és a szőlőhegyen folyt munkákról.

hm2

Szerdán a sváb konyha rejtelmeibe avatták be a gyermekeket, majd finom illatos süteményt sütöttek (és fogyasztottak boldogan ….). Szerda délután kisbuszokkal ellátogattak a Svábhegyre, ahol sétát tettek a Normafánál és sok madárkával – széncinkékkel, erdei rigókkal, tengelicékkel – „találkoztak”. A júliusi hőség miatt csütörtökön a délelőtti kézműves foglalkozások után – beiktatva egy pici vizipisztolyos csatát a múzeumkertben – a „Heimatmuseum moziban” (besötétített előadóteremben) egy német nyelvű gyermekfilmet nézhettek meg a gyerekek – a mozijegyeket, azok „ellenőrzését”, a pattogatott kukoricáknak tervezett „Tüte”-t és az árusítást – nagyon nagy lelkesedéssel – ugyancsak ők, a tábor ifjú résztvevői készítették. Pénteken, július 24-én egy – a meleg miatt fagyizással egybekötött – budaörsi városi séta keretében sok érdekeset hallottak a gyerekek Budaörs kulturális örökségéről, a templomi ünnepekről, a híres virágszőnyegről, majd ebéd után egy nagyon értékes, régi, vicces fekete-fehér film („Érik a szőlő”, 1919-es burleszk film) vetítésén megnézhették, hogyan néztek ki Budaörsön régen (1919-ben) a délelőtti városi sétán látott épületek, helyszínek. A Heimatmuseum hagyományőrző tábor résztvevőinek ellátását, az utazási (kirándulások) költségeit a múzeum saját forrásain túl a Bundesministerium des Innern (Német Belügyminisztérium) is támogatta, elnyert pályázat formájában.

A szervezők meg kívánták szerettetni a résztvevőkkel Budaörs régi értékeit: a gyermekek sokat játszottak, tanultak, jól érezték magukat a múzeumi táborban és az óvodai és iskolai foglalkozásokon már hallott ismereteiket remélhetőleg gazdagította a múzeumi kiállításokon és a júliusi táborban szerzett ismeretanyag.

Dr. Gajdos-Frank Katalin PhD

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo