A fenntartható kezdeményezéseket kell támogatni

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Szeptember 15-18. között Magyarországra látogatott Uwe Stiemke, a Hermann Niermann Közalapítvány elnöke, hogy személyesen tájékozódjon az alapítvány által támogatott hazánkban zajló projektekről.

Az 1977-ben alapított alapítvány a düsseldorfi üzletemberről, Hermann Niermannról (1905-1985) kapta a nevét. A közalapítvány az európai kisebbségeket támogatja. A támogatottak között szociális, kulturális és oktatási és tudományos intézmények találhatóak.

Az alapítvány Magyarországon 1985 és 2015 között 127 projektet támogatott 5,6 millió euróval. Többek között például a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium vagy a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának ingatlanfejlesztéseit, de óvodák számára bútorok vásárlását is elősegítette, alapítványi támogatással jött létre a pécsi Gandhi Gimnázium könyvtára is. Idén 84 850 euróval támogatja az alapítvány a hazai projekteket. A támogatásból a Berzsenyi Líceum könyvtárának értékes könyveit restaurálják, pedagógusok számára szerveznek továbbképzéseket, segítik a Barátság folyóirat kiadását és átalakítják a Budakeszin található Gyermekközpontot is.

FullSizeRender

Uwe Stiemke utazása során az alapítvány magyarországi képviselőjével Kóthyné Herczeg Máriával ellátogatott a Berzsenyi Líceumba, hogy személyesen mérjék fel, milyen támogatásra lenne szüksége a jövőben a renoválásra szoruló könyvtárnak, amelynek állapota veszélyezteti az értékes, részben már restaurált könyvállományt. Találkoztak a Soproni Német Önkormányzat tagjaival és megtekintették az új német klubot.
Fertőrákoson egy erdei iskola létrehozásáról tárgyaltak, amihez a településen található régi vízimalom kiváló helyszínt biztosítana.
Az alapítvány képviselői Budaörsre is ellátogattak, illetve Budakeszin magyarországi német származású lakosokkal találkoztak, ahol képet kaptak a nemzetiség tagjainak életéről.

Ritter Imrével, a magyarországi német szószólóval a nemzetiségek politikai helyzetéről folytattak eszmecserét, illetve Heinek Ottóval, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökével a jövőbeli támogatásra érdemes kezdeményezésekről tárgyaltak.

IMGP0564

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ szervezésében egy beszélgetésre került sor a Magyarországi Németek Házában. Ambach Mónika igazgató bemutatta az intézmény tevékenységét és a Zentrum.hu internetes portált. Schuth János, főszerkesztő a Neue Zeitung munkájáról számolt be. Mayer Éva, felelős szerkesztő a Barátság folyóirat helyzetéről adott tájékoztatót. A találkozón jelen volt Beck Artúr a Ház ügyvezetője is, a jelenlevők arról is beszélgettek, hogy milyen módon lehetne az ingatlant akadálymentesíteni.

Uwe Stiemke hangsúlyozta, hogy Magyarország egy nagyon fontos ország a közalapítvány támogatottjai között, illetve nagyon jók a tapasztalataik a magyar felekkel.

A Hermann Niermann Közalapítvány a jövőben is fontos partnerként tekint a hanzánkban élő nemzetiségekre, és mindenképp támogatni kívánja a hosszútávon fenntartható kezdeményezéseket.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo