Élő és fejlődő sváb hagyományok

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2015. szeptember 20-án második alkalommal rendezték meg a Budai Sváb Délutánt a MOM Kulturális Központban, Budapesten.

A zsámbéki Lochberg Tánccsoport 16 órakor sváb tánccal és élőzenével vezette be az ünnepet. A hét táncpár az eredeti svábruhákban megmutatta, milyen örömmel zenélnek és a táncolnak.

mom2

Ezután a sváb himnusz következett, amit az egybegyűltek kórusban énekeltek. Ebben a pillanatban az egész teremben érezni lehetett a svábok összetartozását és bensőséges viszonyát.

Ezután Kövesdiné Martin Nóra és Meskó Gyula, XII. Kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői mondtak köszöntőt. Beszéltek a régmúlt hagyományáról és a svábok mély összetartozásáról. Arról is beszéltek, mennyire fontos, mit jelentenek ezek az ünneek.

Ezt követően a Normafa Óvoda gyerekei léptek fel. Énekeltek és táncoltak, sok-sok energiát és örömöt sugároztak.

mom4

Következőként a Törökbálinti Hagyományőrző Népcsoport mutatta be báránytáncát. Először az egyik táncos elmagyarázta, hogy ennél a táncnál eredetileg az a táncpár nyeri meg a bárányt, amelyiknél a dal végén a virágcsokor van. Míg a dalt eljátsszák, a párok egymásnak adják a csokrot. Azért érdekfeszítő ez a tánc, mert senki sem tudja pontosan, hogy mikor hallgat el a zene. Ha a dal véget ér, akkor körbetáncolják azt a pár, amelyiknél a virágcsokor van, és jó szerencsét kívánnak nekik.

Az ikladi Blaublumen tánccsoport bebizonyította, hogy férfi kíséret nélkül is lehet a páros táncot élvezni. Tizenkét fiatal nő táncolt egymással, láthatóan jól szórakoztak.

A délután csúcspontjára egy rövid szünet után került sor. A zsámbéki Lochberg Tánccsoport egy eredeti zsámbéki sváb esküvőt adott elő. Pontosabban egy hagyományos menyasszonyi szokást mutattak be, melynek során a jegyesek a jókívánságokat és az áldásokat fogadják. A publikum nagyon lelkesen kísérte figyelemmel a produkciót.

A pilisvörösvári Schwabenkraft szolgáltatta a zenét a bálon. A fellépett tánccsoportok egyszerű tánclépéseket mutattak a publikumnak, ezért mindenki, aki szeret táncolni, táncolhatott a fellépőkkel. Már 21 óra volt, amikor az est véget ért. A bálon sokat nevettek és beszélgettek. Még azok is táncoltak, akik egyébként nem szeretnek.

Fee Dorina Dutombé

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo