Hidasné Márin Magdolna et al. (szerk.): Császártöltési Sváb Szótár

Forrás: Bibliothek.hu
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Könyvtárunkban gyakran felteszik a kérdést, milyen lehetőségek vannak a sváb nyelv elsajátítására ill. hogy létezik-e sváb-magyar szótár. A sváb nyelv természetesen nem egységes, de a tavaly megjelent szótárnak köszönhetően legalább a császártöltési dialektushoz közelebb kerülhetünk.

csaszart360

Császártöltés Bács-Kiskun megyei község. Sok más magyarországi német helységhez hasonlóan szinte csak az idősek beszélik a német tájnyelvet. Ez a 2014-ben kiadott könyv nagyban hozzájárul a nyelv megmaradásához.

A kötet szerkesztői nem törekedtek professzionális szótár összeállítására a szavak eredetével, szinonimáival stb., hanem a teljes császártöltési szókincset kívánták reprezentálni. Nem csak az őshazából magukkal hozott szavak találhatók meg a műben, hanem a magyarból „benémetesített” megnevezések is. A szócikkekben a sváb szavakat fonetikusan adják meg.

A szótár ebben a formában is értékes mindazok számára, akik jobban meg szeretnék ismerni a sváb nyelvet, és jó volna, ha a jövőben még több ilyen kezdeményezés valósulhatna meg.

Hidasné Márin Magdolna et al. (szerk.): Császártöltési Sváb Szótár
Császártöltés : kézirat, 2014.
321 o.
Nyelv: magyar-német (tájnyelv)

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo