A Balkán mint kihívás Európa számára

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Balkán-válságok kronológiáját megvilágító előadás

Az „Európa és a Balkán 1989 után: a válságkezelés túl kevés, túl késői” című előadás az Andrássy Egyetem és az Osztrák Kulturális Fórum Berta von Suttner Politikatudományi Sorozatának keretében hangzott el 2015. október 1-jén a Nemzetközi Kapcsolatok Fakultásán.

andrassy_bigghu

Prof. Dr. Hendrik Hansen és Dr. Ulrich Schlie az Andrássy Egyetemtől, és Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója tartották a köszöntőket és a megnyitókat. Prof. Dr. Hansen röviden bemutatta az aktuális balkáni eseményeket, Dr. Bachfischer és Dr. Schlie pedig az est előadója, Dr. Erhard Busek szakmai pályafutását ismertette.

Előadásában Dr. Busek vázolta a Balkán történeti fejlődését és azzal kapcsolatos politikai kihívásokat. Az EU és más nemzetközi államszövetségek politikáját elválasztotta egymástól és külön-külön magyarázta azt. A végén bemutatta a politikai akciók sikereit és kudarcait is.

Dr. Erhard Busek jól ismeri a Balkán politikai viszonyaikat, 1991-től 1995-ig ausztriai alkancellár, ez után a Délkelet-európai Együttműködési Szervezet koordinátora, majd 2002-től négy évig a Délkelet-európai Stabilitási Paktum különleges koordinátora volt. Most a Duna-térségi és Közép-európai Intézet elnöke. A végén részletesen megválaszolta a hallgatói kérdéseiket.

Dr. Ulrich Schlie az „Európa és a Balkán 1989 után: a válságkezelés túl kevés, túl késői” című előadást a következő szavakkal összegezte: „Valódi történelemóra, tapasztalatban, tanításban és szenvedélyben gazdag”.
Ezzel csak egyetérthetünk, mert az előadó valamennyi Balkán-háború történetét elmagyarázta, kiegészítve a nemzetközi államszövetségek ellenakcióival. Részben anekdotikusan ismertette az eseményeket, ugyanakkor többnyire nagyon komolyan és tárgyilagosan.

Dr. Erhard Busek előadása csak egy része volt a Bertha von Suttner-sorozatnak, melyek célja, hogy a demokrácia, az emberi jogok és a békekutatás a kérdéseit kritikus szemmel vizsgálják.

Előadásával Dr. Erhard Busek kétségkívül a téma továbbgondolására és utánajárásra ösztönzött.

Fee Dorina Dutombé

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo