Díványon heverő vámpírral zárult a Szemrevaló Filmfesztivál

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Idén 21 filmet mutattak be a budapesti Szemrevaló 2015 – Új filmek Ausztriából, Svájcból és Németországból filmfesztiválon. Az emberi drámákat és sorsszerű találkozásokat feldolgozó alkotások nagyrészt a migrációval, az ismeretlennel és a mássággal foglalkoztak.

A filmfesztivál záró vetítésére október 2-án került sor. Ebből az alkalomból az osztrák Vámpír a díványon című filmet mutatták be német nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással. Dr. Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatónője megnyitójában köszönetet mondott a rendezőknek, a Svájci Nagykövetségnek, a Goethe Intézetnek és az Osztrák Kulturális Fórum munkatársainak, és köszöntötte a filmrendezőt, David Ruehmöt.

Vámpír-a-dívánoyn-cover

David Ruehm tapasztalt számos játék- és reklámfilm tapasztalt rendezője, továbbá forgatókönyvíró és fotográfus is. Új szatirikus „screwball comedy”-ja, a Vámpír a díványon egyrészt a vámpírok örökös jelenléről, másrészt Sigmund Freud elméleteiről és módszereiről szól. Sok ellentétes figura áll szemben, az életunt gróf és a életet habzsoló Lucy, a hiú és boldogtalan grófné és a fiatal álmatag festő. Sigmund Freund a terápiákon mindannyiuk viselkedésének okait feltárja.

A film után rövid beszélgetés következett David Ruehmmel. Sokféle nézőpont hozott fel, például azt, hogy elbűvöli a vámpírok lélektelensége. A film egyik komoly témája, hogy mint halhatatlan lény fel lehet fedezni az egész világot, semmi sem marad láthatatlan, csak a saját tükörkép. Ezen kívül érzelmeket ragad meg, mint a szeretet a féltékenység és a hiúság, ezzel és nemcsak az örökös jelenlétet szimbolizálja, hanem az érzelmekben gazdag cselekvéseket is. A rendező beszélt fáradságos munkájáról is, hogy megkapja az engedélyt és a támogatásokat új filmjeihez és hogy reméli, hamarosan neki tud látni egy új projektnek.

A filmfesztivál jó társaságban, kellemes beszélgetéssel, a film érdekes és ismeretlen aspektusainak feltárásával ért véget egy pohár bor és némi harapnivaló mellett.

Fee Dorina Dutombé

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo