Diversity Connects – A sokszínűség összeköt

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Egyesületünk, a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre 2014 óta aktívan részt vesz a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének (MNFK/GJU) munkájában. Az idei évben baráti körünk két tagja Klemencz Balázs és jómagam részesültünk abban a megtiszteltetésben, hogy képviselhettük a magyarországi német fiatalságot a JEV (Jugend Europäischer Volksgruppen – Európai Népcsoportok Ifjúsága) őszi szemináriumán.

IMG_20151014_214104

Reméljük, hogy ifjúsági tevékenységünkkel, különböző programok lebonyolításával, mint például a 2015-ös GJU éves közgyűlés, vagy a magyarországi németség különböző rendezvényein való részvételünkkel rászolgáltunk ezekre a felejthetetlen napokra és nemzetiségünk képviseletére. Személy szerint nagyon örültem a lehetőségnek, mivel a következő időszakban még nagyobb részt szeretnék vállalni a GJU munkájában. A szeminárium során sok motivációt, és tapasztalatot gyűjtöttem ifjúsági és nemzetiségi tevékenységemhez.

12167137_775352339277562_1159022910_n

Az idei őszi szeminárium helyszíne a dán-német határ mentén fekvő Tinglev volt. Az élményekkel teli hét során megismertük ezt a határvidéket, a három szervező csapat közös hazáját, a dániai német, a németországi dán és a németországi fríz nemzetiségét. A szeminárium is erre a témára épült, mégpedig hogy ez a régió valóban egy ideális határvidék-e. Az itt élő népek együttélését a történelem viharai nem kímélték, az nem volt mindig ennyire példaértékű, mint napjainkban. A mai mintaszerű együttélés alapjai az 1955-ben megkötött Bonn-Koppenhágai Nyilatkozatnak köszönhetik az itt élők. Az egyezményről Észak-Frízországban érdekes előadást hallgatunk meg, majd ehhez kapcsolódóan helyi politikusok vezetésével élénk diszkussziót folytattunk. A hét foglalkozásai is eköré a téma köré csoportosultak. Politikai, színházi, „fa” és „szervezői” munkacsoportok közül választhattunk.

12143267_1063435830345371_3877445887731875117_n (2)

Balázs a „fa-workshopon” vett részt én a kisebbségpolitikai témakör mellett döntöttem. Az utóbbi vezetője Stephan Kleinsmidt dániai német kisebbségi képviselő volt, tőle nagyon sok értékes tanácsot kaptam. A többi nemzetiség fiataljaival a munkahelyén, a sonderburgi városházán tanácskoztunk és folytattunk eszmecserét.

Az „Exchange Market” alkalmából lehetőségünk nyílt megismerni egymás nemzetiségeinek különlegességeit és specialitásait.

IMG_20151014_215023

A hét során ellátogattunk az Északi-tengeren fekvő Föhr szigetre is, ahol saját szemünkkel láthattuk az árapály jelenséget, valamint az itt élő frízek természetközeli életmódját, szokásait. Ellátogattunk Németország légészakibb városába Flensburgba is, ahol nagyon kellemes estét töltöttünk el, a FUEN Nemzetiségek Házában pedig nagyon kedves fogadtatásban volt részünk.

DSC_0297

Az utolsó napon a küldöttgyűlésen vettünk részt. Bemutattam a 2016-ban Pécsett megrendezésre kerülő tavaszi szeminárium tervezetét. Nagy örömömre szolgál továbbá, hogy a GJU képviseletében a JEV politikai munkacsoportjának tagjává választottak.

A záróesten bemutattuk egymásnak a workshopokon végzett munkánkat és eközben, valamint utána természetesen nagyon jól szórakoztunk. Utoljára ünnepeltünk egyet újonnan szerzett barátainkkal, akik nagyon hiányozni fognak. Köszönjük a lehetőséget a GJU-nak, a szervezőknek pedig a hibátlan szervezést. Külön öröm, hogy legközelebb a tavaszi szeminárium alkalmából Pécsett találkozunk.

DSC_0300 (2)

Köszönjük GJU!, Köszönjük JEV!

Surman-Majeczki Martin

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo