Elhunyt Studer Imre

Forrás: Neue Zeitung

Szülőfaluja és a németség szolgálatában állt
Studer Imre (1961-2015)

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának egykori tagja és Bikal polgármestere, Studer Imre szeptember 24-én elhunyt.

Studer Imre-porträt

Studer Imre a Pécsi Pedagógiai Főiskola hallgatója volt német és testnevelés, később turizmus szakon. 1987-től a bikali általános iskolában németet és testnevelést tanított, továbbá ez idő alatt három évig a Puchner Kastélyszálló programmenedzsere volt.

Fiatal, lelkes némettanárként elkötelezte magát a német kulturális munka mellett, az iskolában és a faluban is számos előadást, kiállítást és sváb bált szervezett. Három tánccsoport (gyermek, ifjúsági és felnőtt), egy felnőtt énekkar és egy trió működött akkoriban. A csoportokkal sok fellépése volt és más kultúrcsoportokkal is sikerült kapcsolatot kiépíteniük. 1994-ben alapító elnöke volt a német klubnak, 1998-ban pedig a helyi német nemzetiségi önkormányzatnak. 2006-2010 között tagja volt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának és az Oktatási Bizottságnak, ahová sok tapasztalatot vitt magával. Tehetséges diákjai országos szinten jó helyezéseket értek el német versenyeken. A „Kisebbségek Európában” c. Comenius-projekt keretében 20 tanuló utazhatott Lengyelországba és lengyel diákok is meglátogathatták Bikalt.

Polgármesterként 2010. és 2014. között partnerkapcsolatot épített ki Sugenheim (Bajorország) és Gützkow (Mecklenburg-Vorpommern) településekkel. 2013-ban emlékművet emeltek a kiűzés, elhurcolás és betelepülés emlékére. Jó kapcsolatot ápolt Mostova (Szlovákia) településsel is, hiszen a II. világháború után felvidékiek telepedtek le Bikalon.

Studer Imre számos területen volt aktív, megalapította a Kolping Családot és a Tömegsportklubot, tagja volt a Katolikus Egyházközségnek és a falutévénél is dolgozott. Az MNOÖ kihelyezett ülésén büszkén mutatta be Bikal falumúzeumát. Egész életében hazája és a németség szolgálatában állt.

studer imre

Studer Imrét október 1-jén Bikalon kísérték utolsó útjára.

Megjelent a Neue Zeitung 2015/41. számában
Magyarra fordította: Nagy Viktória

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo