Érzékletes kirándulás Harta hagyományőrzésébe

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ szervezte esten ez alkalommal különféle módokon ismerhették meg a jelenlévők Harta kultúrkincsét, mivel 2015. október 7-én a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat keretében a hartaiak mutatták be sokszínű szokásaikat és hagyományaikat.

A program kezdetén Iván Andrea, a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnöke ismertette a község történetét, majd a tánccsoport tagjai tánccal, énekkel és zenével szórakoztatták a közönséget. A hartai vendégek bemutatták híres bútorfestészetüket és hagyományos népviseletüket, valamint megválaszoltak minden településük történetére, aktualitásaira és kultúrájára vonatkozó kérdést.

A Bács-Kiskun megyei nagyközségnek ma pontosan 4000 lakosa van. A falu már a római korban is létezett. Akkor Pannónia provincia része volt. A Duna mentén fekvő nemzetiségi település egyúttal egy nyelvi sziget, az ehhez vezető folyamat 1724 márciusában vette kezdetét. Ráday Pál gróf, a falu akkori földesura ebben a hónapban kötött megállapodást az első német betelepülőkkel. A Hessenből, Pfalzból és Baden-Württembergből származó telepesek kezdettől fogva otthonosan érezték magukat a környéken. Egészen a 20. századig meg tudták őrizni hagyományaikat, kultúrájukat és nyelvüket. A második világháború kitörésével azonban vége szakadt az idillnek. 1947-ben és 1948-ban 287 német ajkú családnak kellett Németországba és Ausztriába települnie. A hagyományőrzés csak az 50-es és 60-as években kezdett a községben újból kibontakozni. Ma a sokféle kisüzem mellett egy kis helytörténeti gyűjteményt is találunk Hartán. Ott közelebbről megismerkedhetünk a település történeti fejlődésével és szokásaival.

Az esti program során a hartaiak előadták a legismertebb népdalokat és hagyományos módon, népviseletben táncoltak. Emellett egy kiállítás is nyílt, amely megismerteti az érdeklődőket a falu különlegességéivel. A képek, valamint a községről és vidékéről szóló feljegyzések mellett megcsodálható volt a híres bútorfestés is. Sok tárgyat hoztak magukkal, köztük székeket, asztalokat, ékszerdobozokat, ékszereket, tükröket és még sok mást. Egy babaház és a hagyományos viselet is helyet kapott a kiállításon. Schneider Péterné bútorfestő be is mutatta, hogyan készülnek a színes hartai tárgyak. A táncosokkal és énekesekkel is lehetett beszélgetni, és további részletekről kérdezni őket.

A jó hangulatú rendezvényen a helyi specialitásokat és finomságokat is megízlelhették a látogatók. Különböző finom kolbász- és hurkaféleségeket lehetett megkóstolni és hozzá igazi hartai vizet inni.

Emlékként nemcsak a bútorfestést idéző apró emléktárgyakat lehetett vásárolni, hanem Harta történetét és fejlődését közelebbről megvilágító könyveket is.

IMGP1321

A rövid kulináris-egzotikus expedíció a hartai hagyományápolásba mindenkit elbűvölt, a vendégek láthatóan élvezték a programot.

Fee Dorina Dutombé

A kiállítás és a hartai nemzetiségi szoba november 20-ig tekinthető meg a Magyarországi Németek Háza rendezvénytermében.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo