Három generáció, három megközelítés

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Október 21-én mutatkozott be az Ament család a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat keretében a Lendvay utcában. A család Diósberényből származik, tagjai jelenleg ugyan nem szülőfalujukban élnek, de a legkülönbözőbb területeken tevékenykednek a magyarországi német kultúráért.

IMGP1476

Az Ament-generáció legfiatalabb képviselője, Kovács Bence az ún. Wertzwisch (Nagyboldogasszony napi virágcsokor) történetét mutatta be, valamint annak diósberényi hagyományát. Történelmet és népismeretet tanul az ELTE-n, kutatási területe a tolnai svábok hitvilága. Ezért foglalkozik a Mária mennybemenetelének ünnepéhez köthető virágszentelési népi szokásokkal, melyeknek mai napig nagy jelentőséget tulajdonítanak a vallási életben. Előadásában a szokás középkori származását ismertette, és hogy a szokás valószínűleg német eredetű, már a 8. századtól honos Magyarországon. A legnagyobb jelentőséggel bíró, augusztus 15-én tartott Mária ünnep még ma is a régi hagyományok szerint zajlik Diósberényben: mezei virágokat gyűjtenek, azokból csokrokat kötnek és ezeket akasztják fel a házakban a családok védelmére.

Az est második részében továbbra is a virágoké volt a főszerep, mivel Ament Éva a bútorfestést élőben mutatta be a közönségnek. A grafikus, bútorfestő, aki játszóházakat és népismereti továbbképzéseket is vezet, nemrég érkezett haza Milánóból, ahol a világkiállításon varázsolta el munkáival a közönséget. A Magyarországi Németek Házában is kiállításra került egy saját maga által épített babaháza, ám a legnagyobb attrakció mégis a bútorfestés volt. Az iparművész a Zentrum irodabútorának egyik ajtaját festette be hagyományos motívumokkal, miközben a közönség azt is megtudhatta, hogy a bútorokat egy bizonyos szabály alapján kell dekorálni. Mindennek szimmetrikusnak kell lennie és a leggyakrabb a zöld, piros, arany, fehér színek virágmotívumokkal való kombinációjának használata.
- A festett bútorok ma is divatosak és ismertek – mondta Ament Éva, – A fiatalok is szívesen restauráltatnak megörökölt darabokat, illetve díszíttetik őket hagyományos motívumokkal.

Végezetül Ament Józsefné (szül. Binder Katalin) mutatkozott be. Diósberényben született, ám jelenleg Hőgyészen lakik, alapító tagja a hőgyészi Vergissmeinnicht német nemzetiségi népdalkörnek és támogatja a helyi német nemzetiségi önkormányzat munkáját. Többek között neki, férjének és lányuknak köszönhető, hogy Hőgyészen tájház megnyílhatott. Schlachtenbriefjei (disznóvágásra költött mókás versei) kapcsán nívódíjjal tüntették ki, mint népi írót. Ez alkalommal is hozott magával egy hosszú költeményt, amit helyi nyelvjárásban írt és adott elő. A közönség soraiból is sokakat megemlített benne, de ismert magyarországi német személyiségek is felsorolásra kerültek a humoros rímekben.

A közönséget egész estén át elvarázsolták az előadások, jól látszott ez az arcokon. Az Ament család tagjai örömmel válaszoltak a kérdéseikre, személyes beszélgetésekre is nyitottak voltak és a közönséget saját készítésű süteményekkel is megörvendeztették.

Nagy Viktória

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo