Megvalósult betekintés a kultúraközvetítésbe



Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2015. szeptember 1. volt az első napom a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ gyakornokaként. Most csupa csodálattal pillantok vissza az elmúlt hat hétre.

Kezdettől fogva a lehető legjobban bevontak az irodai feladatokba és a rendezvények előkészületeibe. Szövegeket, beszámolókat és cikkeket írtam, lektoráltam és fordítottam. Ezek a feladatok több szempontból is segítettek nekem – rengeteget tanultam a kisebbségpolitikáról, számos kulturális nézőpontot ismertem meg és szerencsés módon kicsit ismét szintre hozhattam a magyar tudásomat. Az irodai légkör mindig nyugodt és kellemes volt. Kivétel nélkül mindenki barátságosan és nyitottan viselkedett velem, ezért is nagyon szívesen jöttem mindig az irodába.

IMGP1147

A gyakorlati időmben sokféle rendezvényt és ünnepélyt tartottak Budapesten, amelyeken a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ képviseletében részt vehettem.

A rendezvényeken szerzett élményeim rámutattak arra, hogy későbbi szakmai pályafutásom optimális esetben egyesíteni fogja a kulturális és politikai területet. A Learn-me konferencia és az ausztriai alkancellár előadása a Balkán válságkezeléséről, felébresztették politikai érdeklődésem. A kisebbségi nyelveknek és a nemzetiségeknek sokkal több figyelemre és támogatásra van szüksége, mint amennyit most kapnak.

A német-magyar-örmény felolvasáson, a sváb délutánon és a frankföldi zenei estén különösen látható volt, mennyire fontos a kisebbségi kultúrát ápolni. Az emberek nagyon boldogak és őszintén hálásak az ilyen kezdeményezésekért. Örömmel részt vettem a sváb rendezvényeken.

A Szemrevaló Filmfesztivál csodálatos volt. Persze a németországi, osztrák és svájci német nyelvű filmek miatt is, de különösen a nézők miatt. A német nyelvű filmekre óriási volt az érdeklődés Budapesten. Nem hittem volna az elején, hogy ilyen sok fiatalt ismerek meg ezen a fesztiválon.

A Zentrum saját rendezvényei mögött nagyon sok munka van. A szervezés, a kommunikáció és az előkészület sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint amilyen valójában. Nemcsak át kell látni a dolgokat, de nyugodtnak is kell maradni, még akkor is, ha valami nem a terv szerint működik, illetve nyitottnak kell lenni a kisebb változtatásokra és variációkra.

A gyakornoki időm folyamán sok minden meglepett és sok dolog érdekfeszítőnek bizonyult, persze az iroda gyönyörű környéke és maga Budapest is. Ez a város nagyon különleges, hiányozni fog a magyar főváros vidámsága, barátságossága és szépsége, amikor jövő héten folytatom az egyetemet Berlinben. Nemcsak a város fog hiányozni, hanem a gyakorlat is. Szívesen írtam cikkeket a rendezvényekről, lektoráltam a szövegeket és segítettem a rendezvényszervezésben. Mindig volt rá lehetőségem , hogy nyugodtan és önállóan dolgozzak.

Tudom, hogy a magyar nyelvre fordított szövegeimben az elején inkább csak szavakat fűztem egymáshoz, mint hogy valóban fordítottam volna, de remélem hogy a végére egy kevés nyelvtant és szerkezetet is lehetett találni bennük.

 

Kedves Mónika, kedves Lajos, kedves István!

Szívből köszönöm ezt az elmúlt szép és változatos hat hetet. Mély betekintést kaptam tőletek a kultúraközvetítésbe és meglehetősen biztos vagyok benne, hogy később, az egyetem után én is hasonló területen szeretnék dolgozni. Nagyon sokat tanultam tőletek és szívesen fogok visszagondolni erre a szép időre. Biztos vagyok benne, hogy minden rendezvényeteket meg fogom látogatni, ha a városban leszek!

Fee Dorina Dutombé

Ajánlott hírek