Világszerte létrehozták a német újraegyesülés szimbólumát

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Miben hasonlít Budapest a következő fővárosokra: Brasília, Canberra, Dublin, Moszkva, Bangkok és Kairó? Mindannyian különleges módon ünnepelték a német újraegyesülés 25. évfordulóját az Együtt az egységig / Zusammen zur Einheit rendezvény keretében. Összesen több mint 30 országban rendezték meg a nagyszabású élő installációt, amelynek során az egyesített Németország körvonalát állították össze kirakós darabokból.

DSC02572

A 28 nagy méretű puzzle-elem elkészítésében 14 német nyelvű oktatási intézmény és öt művész részt. A szimbolikus összeillesztésére a két részre szakított Németország újraegyesítésének ünnepségén került sor 2015. október 5-én 11 órakor a budapesti Millenáris Parkban.

A Német Nagykövetség mellett a projekt partnerei is jelen voltak az eseményen: a budapesti Goethe Intézet, a Német Felsőoktatási Információs Központ Budapest (DAAD) képviselői, a Külföldi Oktatási Ügyek Központja (ZfA) szaktanácsadói és az Art Market. Rajtuk kívül majdnem minden iskola és egyetem elküldte képviselőit, eljött az öt fiatal művész is, akik szintén „keresztszülei” voltak a puzzle-nak.

DSC02560

A budapesti Német Nagykövetség küldötte, Dr. Dr. Manfred P. Emmes üdvözletét és a köszönetét fejezte ki a jelenlevőknek és a közreműködőknek, illetve beszélt a 25 évvel ezelőtti történelmi eseményekről. Németország összeolvadása több mint 40 év után nem csak magának Németországnak volt hatalmas előrelépés, hanem az egész európai összetartásnak és együttműködésnek is. A német kettészakadás megszüntetése után kezdeti nehézségekkel kellett szembenézni, nehezebb volt egységgé formálni két ennyire eltérő társadalmat, mint azt az elején gondolták. Azonban rövid idő alatt megszűntek az előítéletek, és hamarosan mindenki megértést és érdeklődést tanúsított az addig még ismeretlennel szemben. A történelem szempontjából nézve, a korábban két részre osztott Németország együttműködése az első lépés volt a szorosabb európai összefogáshoz, és ezért ez az esemény „sorsdöntő időszaka a diplomáciának”, mondta Dr. Dr. Emmes.

Az élő installációt több hónapon át készítették elő és szervezték. Egész Magyarországon három egyetem és tizenegy iskola foglalkozott 1990. október 3-mal, a történelmi nappal, és ehhez feljegyezték és felrajzolták asszociációikat, gondolataikat és érzéseiket. A történelmi eseményeket szimbólumok segítségével mutatták be, verseket ábrázoló rajzokat készítették és fényképkollázsokat állítottak össze. Az egységbe formált egyéni műalkotások elbűvölték és lenyűgözték a nézőket. A Németország-puzzle-t október 11-ig lehet megtekinteni az Art Market Nemzetközi Művészeti Vásár keretében.

DSC02580

A Németország-puzzle sokféleségével meg lehet ismerkedni a mindenkori németországi külképviseleten, illetve a www.zusammen-zur-einheit.de weboldalon. Összesen 34 német intézmény vettek részt a projektben Amerikában, Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában és Európában. Ez igazolja, hogy nem csak „összenőtt, ami összetartozik”, ahogy ezt a hajdani szövetségi kancellár Willy Brandt mondta, hanem azt is, hogy a történelem még mindig időszerű!

Fee Dorina Dutombé

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo