Vitázik a világ ifjúsága: IX. nemzetközi döntő



Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ryan Anna és Dörner Csenge képviseli Magyarországot Rigában a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedő egyhetes nemzetközi döntőjén

2015. október 19. és 23. között Rigába utaznak Csehország, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Oroszország és Ukrajna országos döntőinek győztesei, ahol az egy héten át zajló, izgalmas vitasorozatban választják ki a nemzetközi győztest. A lett fővárosban a fiatal vitázók aktuális kérdésekről disputálnak, részt vesznek egy professzionális vitatréningen, és eszmecserét folytatnak sokféle témában. Két előválogatón és egy elődöntőn választják ki azt a négy finalistát, akik 2015. október 23-án a lett Nemzeti Könyvtárban vesznek részt a nemzetközi döntőn.

Landessiegerinnen Csenge Anna

Az egyhetes nemzetközi döntő a vetélkedőév csúcspontja, melyet a tanulás hosszú hónapjai előznek meg. A tanulók a németórákon sajátították el a vitázás technikáját, és számos küzdőtárson kerekedtek felül több iskolai, regionális előfordulóban, valamint az országos döntőben. A vitákban nincs helye a lehengerlő vitastílusnak és az éles könyöknek: A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőn a zsűri a téma alapos ismeretét és az erős érveket díjazza pontokkal és mindenekelőtt azt a képességet, ahogyan a fiatalok a beszélgetőpartnerre odafigyelnek és egymásra reagálnak, hogy közösen tisztázzák a tényállást.

A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőt 2005 óta rendezik meg Közép- és Kelet-Európa középiskoláiban. Időközben a vetélkedő 8 országba jutott el. A projekt célja, hogy erősítse a vitázást, mint az emberi jogokról és azok történelmi hátteréről folytatott demokratikus eszmecserét, és hozzájáruljon a demokrácia fejlődéséhez valamint a népek közötti megértéshez. A projekt német nyelven zajlik annak érdekében, hogy a fiatalok némettudása gyarapodjon, és ezzel egyidejűleg támogassák a kétoldalú kulturális kapcsolatokat.

A „Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő – közép és kelet-európai országok vetélkedője” – a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

A Vitázik a világ ifjúsága IX. nemzetközi döntő-hete Rigában 2015. október 19-23.:

2015. 10. 19. Megnyitó
2015. 10. 20. A vitázók és a zsűri felkészítése
2015. 10. 21. Nemzetközi kvalifikáció
2015. 10. 22. Nemzetközi elődöntő
2015. 10. 23. Nemzetközi döntő

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről
 németül:
www.jugend-debattiert.eu
www.goethe.de/ungarn/jdi

Vitázik a világ ifjúsága projekt Facebook-oldala >>>

Ajánlott hírek