AGDM éves gyűlés: kerekasztal-beszélgetés és új médiaprojektek

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni? Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

20 szervezet több mint 40 képviselője találkozott a FUEN Német Kisebbségi Munkacsoportjának (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Minderheiten, AGDM) 24. éves gyűlésén Berlinben, ahol a magyarországi németeket többek között Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke képviselte.

Az éves gyűlésen a német kisebbségek fontos kérdései kerültek előtérbe. A legjelentősebb rendezvények az alábbiak voltak: a BMI-ben folytatott kerekasztalbeszélgetés a Külföldi Kapcsolatok Intézete (Institut für Auslandbeziehungen, ifa), a sajtósok és az AGDM tagjainak részvételével, valamint a Baden-Württemberg berlini képviseletén megrendezett találkozó a baden-württembergi belügyminiszterrel, Reinhold Gall-lal.

balról jobbra: BA Hartmut Koschyk MdB, Pénzes Éva Adél Pénzes (AGDM-koordinátor), Brenner Koloman (AGDM-elnök), Dr. Karsai Katalin nagykövet, Hans Heinrich Hansen (FUEV-elnök), Heinek Ottó (MNOÖ-elnök) (Foto: BMI)

Reinhold Gall belügyminiszter az AGDM tagokkal való találkozás során, a baden-württembergi képviseleten kiemelte, hogy örvendetesen jók a közép- és kelet-európai kisebbségekkel ápolt kapcsolatok. Ezalatt Baden-Württenberg Magyarországgal, Horvátországgal, Romániával, Bulgáriával, Szerbiával és Csehországgal fennálló partneri kapcsolatait értette.

A német szövetségi kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja, Hartmut Koschyk egy évvel ezelőtt kezdte meg párbeszédét az ifával, hogy kidolgozzanak egy új kisebbségimédia-koncepciót. Így jött létre a „Mind-Netz” ötlete. További információt a médiaplatform jelenlegi állapotáról az alábbi oldalon kaphatnak (német nyelven) >>>

Az alábbi rövid videóban a legfontosabbakat láthatják összefoglalva.

Az ötnapos program részeként fogadást adtak az AGDM-tagoknak a Magyar Nagykövetségen. Hartmut Koschyk köszönetet mondott Dr. Karsai Katalin nagykövetnek és Magyarországnak a német népcsoport támogatásáért. Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke beszédében pozitívan értékelte a magyarországi kisebbségügy változásait, utalt többek között a kulturális autonómia biztosításának fontosságára.

Tudósítások:

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo