Eduard Füller: „Seid gegrüßt, ihr deutschen Brüder”

Forrás: Zentrum
Rendszeresen megjelenő könyvajánlónkért:
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A II. világháború alatt a Harmadik Birodalom arra törekedett, hogy áttérítse a kisebbségi németséget a nácizmusra. Ezen cél megvalósításához hozzávetőlegesen 25.000 fiatalt küldtek 1942 és 1944 között Magyarországra.

fuller360

Eduard Füller könyve ezt a bizonyos „Kinderlandverschickung”-ot (magyarul: gyermekek vidékre küldése) dolgozza fel. Egy egész rendszert áldoztak a „KLV”-nak. Olyan gyerekeket érintett, akik légitámadástól fenyegetett városokban éltek. Magyarországi német nevelőszülőknél helyezték el őket. Azzal, hogy szüleiktől távol kellett élniük az államhoz való lojalitásukat is erősíteni kívánták.

A német gyerekek magyarországi megítélése eltérő volt. Egyesek gúnyosan „Hitlerbuben”-nek (hitlerfiúk) vagy „Jungmädel”-nek (lánykák) gúnyolták őket, mások ezzel szemben lelkesedtek értük. A könyvből a program minden részletét megtudhatjuk, valamint jó áttekintést kapunk a magyarországi németek életéről és történelméről is.

Annak ellenére, hogy a kötet egy történelmi szakmunka, mindenkinek ajánljuk, aki a magyar-német történelem ezen speciális korszaka iránt érdeklődik.

Eduard Füller: „Seid gegrüßt, ihr deutschen Brüder”. Kinderlandverschickung während des Zweiten Weltkriegs nach Ungarn
(„Üdvözlet, német testvéreink” Gyermekek magyarországi vidékre küldése a második világháború alatt)
Bochum-Freiburg: projekt verlag 2014
173 o.  : ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo