Fontos határozatokkal és dokumentumokkal érkezik az MNOÖ Jézuskája

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata írásba foglalta
céljait és megoldásait

Elkészült az a lista, amely a települési német nemzetiségi önkormányzatok oktatási intézmény-átvételével kapcsolatos kritériumokat tartalmazza. Már rendelkezésre áll a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiájához kidolgozott átfogó akcióterv is, amelyet mindenképp karácsony előtt terveztek lezárni. Az említett dokumentumokon végzett utolsó simításokra az országos önkormányzat november 27-29-e között, Bajára kihelyezett ülésén került sor. A közgyűlés tagjai, az MNOÖ hivatalának, regionális irodáinak és intézményeinek munkatársai, valamit további meghívottak ugyanis egy egész hétvégét töltöttek a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában, hogy nyugodt körülmények közt tárgyalhassanak az országos német önkormányzat fontos és jövőbe mutató ügyeiről.

IMG_2990

Egy-egy nemzetiségi önkormányzat csakis akkor vegye saját fenntartásába a helyi iskolát vagy óvodát, ha az ügyet az adott település önkormányzata is támogatja – hangsúlyozta Baján Appel László. A közoktatási szakértő témába vágó, eddigi tapasztalatokat összegző előadásával kezdődött pénteken a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának kihelyezett ülése. A háromnapos rendezvény – az előző esztendőkhöz hasonlóan – ezúttal is magában foglalta a közgyűlés ülését. Az MNOÖ legfőbb szervének idei utolsó tanácskozásán többek között arról is határoztak, hogy a Magyarországi Német Fiatalok Közössége – hazánk egyetlen országos német nemzetiségi ifjúsági szervezete – saját csapattal vehet részt a 2016-ban Dél-Tirolban, nemzeti kisebbségek számára megrendezendő labdarúgó Európa-bajnokságon.

IMG_3011

Mely nemzetiségi önkormányzatok merjék meglépni településük oktatási intézményének KLIK-től való átvételét? Ezügyben a döntés megkönnyítésére az országos német önkormányzat oktatási bizottsága részletes kritériumlistát állított össze. – A célunk természetesen az, hogy mind több iskola és óvoda kerüljön német önkormányzat fenntartásába, azonban a mennyiség ez esetben sem mehet a minőség rovására – véli Schindler László, a bizottság elnöke. – Az említett lista legfontosabb elemei az alábbiak: az adott településen működjön német önkormányzat, továbbá felmutatható legyen az is, hogy civil szervezetek, kultúrcsoportok közreműködésével aktív német nemzetiségi élet zajlik. Az átvételt fontolgató oktatási intézményeknek be kell számolniuk az utóbbi évek oktatás-nevelésébe beépített nemzetiségi tartalmakról, és elvárjuk tőlük, hogy az átvétel utáni pedagógiai programjuk külön fejezetben, kiemelten tartalmazzon nemzetiségi elemeket. Az intézmények és a német önkormányzat biztonsága érdekében azt javasoljuk, hogy mind pénzügyi, mind szakmai vonatkozásban előre és pontosan mérlegeljenek mindent. Jó, ha megállapodást kötnek a települési önkormányzattal – akkor is, ha a gazdasági működőképességük biztosítottnak látszik. Jelenleg egyébként 14 általános iskolát és 19 óvodát működtet helyi német önkormányzat, és az érdeklődés e téren egyre csak nő.

IMG_3006

A kihelyezett ülés másik kulcsfontosságú témája az országos önkormányzat 2020-ig szóló stratégiájának befejezése volt. Egyéves alapos munka eredményeképp elkészült a teljes akcióterv, amely vezérfonalként szolgál majd a politika, kultúra, oktatás, ifjúsági munka és kommunikációs tevékenység területén. A dokumentum többek között azt is meghatározza, milyen konkrét lépések szükségesek ahhoz, hogy a hazai németek aktív nemzetiségi közösséget alkothassanak és erős identitástudat alakulhasson ki bennük. Megfogalmazza, mit kell tenniük az oktatási intézményeknek ahhoz, hogy hozzájáruljanak a magyarországi német önazonosságtudat megtartásához, erősítéséhez. Utat mutat, hogy miként tud a kultúra a nemzetiségi közösség, a többségi társadalom és a nemzetközi szint között hídszerepet betölteni, hogyan ébreszthető fel a fiatalság érdeklődése, illetve hogyan lehet tudatos kommunikáció segítségével megértést, bizalmat, támogatást, együttműködést és konszenzust elnyerni.

- Fontos, hogy végre határozott irányvonallal rendelkezünk a következő évekre vonatkozóan – hangsúlyozta Heinek Ottó elnök. – A megfogalmazott célok közül azonban majd csak azokat fogjuk megvalósítani, amelyeket a magyarországi németség nagy része is támogat. Ezért – miután a dokumentumon a szükséges finomításokat elvégeztük – a közeljövőben gyakrabban értekezünk majd a stratégiában érintett egyesületekkel, települési német önkormányzatokkal, valamint a különböző területek szakértőivel azért, hogy a törekvéseink megvalósításához minél többek támogatását nyerjünk el.

IMG_3009

A kihelyezett ülés során tisztázták az MNOÖ soron következő újévi gálájának valamennyi részletét is. A közgyűlés tagjai zárt ülés keretében szavaztak arról, kit tüntessenek ki magyarországi német dísztűvel. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata legrangosabb kitüntetését január 9-én Pécsett adják át. A 2016-os esztendő egyébként egy másik fontos eseménnyel veszi kezdetét: január 19-én, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján Budaörsön központi megemlékezést tartanak, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök is meghívást kapott.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo