Konrad Adenauer mellszobrának és a róla elnevezett út felavatása Budapesten

Forrás: Konrad-Adenauer-Stiftung - Auslandsbüro Ungarn

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Dr. Hans-Gert Pöttering, a Konrad-Adenauer-Stiftung elnöke, az Európai Parlament volt elnöke, jelenlétében 2015. november 4-én ünnepélyes keretek között került leleplezésre az első kültéri Konrad Adenauer-mellszobor Magyarországon. Ebből az alkalomból felavatták a Konrad Adenauer út tábláját is.

kas_79359-1290-1-30_220

A politika, a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom területéről érkezett vendégek előtt elmondott beszédében Pöttering hangsúlyozta a magyar felkelés jelentőségét a kontinens szabadságára nézve. Véleménye szerint Európa egyesítése viszont csak akkor tudott megtörténi, amikor az emberek 1989-ben a kelet-közép-európai állomokban a szabadságért az utcára mentek és a magyarok a páneurópai piknikkel és határnyitással „az első követ ütötték ki a falból” (Helmut Kohl). Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió egy jogi közösség, ami lehetővé teszi a békés problémamegoldást. „Az autoriter rezsimek soha nem lehetnek követendő példák, mivel ők szembemennek a joggal” – mondta el a Konrad-Adenauer-Stiftung elnöke.

kas_79360-1290-1-30_220

Arra apellált, hogy „kellő határozottsággal Európa egységét mindennap, akár apró erőfeszítésekkel, újra és újra meg kell védeni, és a nehéz kihívásokkal, mindenekelőtt a jelenlegi menekültválságban szembenézni.” Az eseményen beszédet mondott Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter, valamint Prof. Dr. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Konrad Adenauer egy nagy kereszténydemokrata volt. Egyben arra is figyelmeztetett Rogán, hogy „Európának meg kell újulnia, ha meg akarjuk őrizni az európai egységet”.

kas_79364-1290-1-30_220

A mellszobor talapzatára Konrad Adenauer Európáról mondott idézete került: „Európa egysége kevesek álma volt. Sokak reményévé vált. Ma mindannyiunk számára szükségszerűség.” A mellszobrot bronzból készítette a debreceni Juha Richárd, adományozói pedig a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány és Polgári Magyarországért Alapítvány.

kas_79363-1290-1-30_220

Dr. Hans-Gert Pöttering magyarországi tartózkodása alatt Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével és Frölich Róbert országos főrabbival találkozott egy-egy gondolatcserére. Az alapítvány elnöke emlékkövet helyezett el a Dohány utcai zsinagógánál található Élet fájánál, a budapesti zsidóság Holokauszt emlékművénél.

kas_79376-1290-1-30_220

Pöttering ezenkívül találkozott az Andrássy Egyetem 20 fős hallgatói csoportjával, köztük 10 KAS-ösztöndíjassal, valamint Prof. Dr. Masát Andrással, az egyetem rektorával is, akikkel „Fitten Európáért” mottóval az európai és a nemzetközi politika aktuális kihívásait vitatta meg.

Bauer Bence, LL.M

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo