Márton-napot ünnepeltek Környén

Forrás: kornye.hu

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2004 óta emlékezik meg a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete Szent Mártonról, akinek elsősorban Németországban, de szűkebb hazánkban a németajkú településeken is őrzik legendáját önzetlenségéről, adakozásáról, jószívűségéről. Az egyesület, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe tehát már tizenkettedik alkalommal szervezett Márton napi hagyományőrző találkozót szombaton a környei Művelő­dési Házban.

kornye.hu_12marton

A mai Szombathely környékén született püspökhöz számos népszokás is kötődik. Ezekből szemezgetett a rendezvény résztvevőit köszöntve Tirhold Kármen, a nemzetiségi önkormányzat elnöke: Márton napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát. A liba húsából szokás volt a papnak is küldeni, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a „püspökfalat“ szavunk is. „A bornak Márton a bírója“ – tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák. Márton a nagyobb borvidékeken az újbor védőszentjeként is ismert.

kornye.hu_2marton

A gyerekek ilyenkor többnyire lampionos felvonulásokat tartanak, így a jelenleg 21 apró óvodást számláló Német Hagyományőrző Gyermekcsoport fiúcskái, lánykái is apró mécsesek fényeinél léptek a színpadra Krállné Mózer Nikoletta és Könyvesné Beutl Anita felkészítésében, s arattak bájos előadásukkal hatalmas sikert és zsebeltek be mosolyt, kacagást, vastapsot.

kornye.hu_8marton

Őket követte a Hartmann Károlyné vezette Dunaszentmiklósi Hagyományőrző Dalkör, amely az évek folyamán nem csak a megyében, de az ország más részein is hírnévre, ismertségre tett szert. A kórus a 2002-es országos minősítő hangversenyen kitüntetéses arany minősítést szerzett, abból az alkalomból jelent meg első CD-jük.

kornye.hu_27marton

A Vértessomlói Német Nemzetiségi Népdalkör is színesítette a programot, vezetőjük, Hartdégen Józsefné dalos csokruk átadása előtt ajándékkal, és így kedveskedett a házigazdáknak: az üveg nem bort, hanem pálinkát rejt, hiszen a környei borokkal nem tudnának versengeni… A somlói dalkör Hartdégen Attila harmonika kíséretével vastapsos sikert aratott, igazolva, hogy méltán értek el a kétévenkénti minősítőkön négy alkalommal is arany minősítést.

kornye.hu_32marton

A színpadi programok sorát a Német Nemzetiségi Dalkör zárta, amely régi, környei dalokból adott ízelítőt, majd a fináléban az Ausztriából minden környei Márton napi ünnepségre ideérkező Originale Sautanz-Musi kíséretében fakadtak dalra, s alapozták meg a hagyományőrző produkciókat követő bál hangulatát, ahol az osztrák, elsősorban az 50-es 60-as évek zenéit játszó zenekar éjszakába nyúlóan húzta a talpalávalót.

kornye.hu_45marton

A rendezvényen Wéber István, a Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete elnöke 50. házassági évfordulója alkalmából köszöntötte a Golda házaspárt. A virágcsokrot Golda András vette át, mivel betegsége miatt nem lehetett jelen a jubiláló pár hölgy tagja, Becker Magdolna. Az ő számára távolból kívánt mielőbbi jobbulást, gyógyulást az egyesület valamennyi tagja nevében az elnök.

kornye.hu_50marton

A Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete ezúton fejezi ki köszönetét a rendezvényhez nyújtott támogatásért Környe Község Önkormányzatának, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környének, a Kulman Kft.-nek, Sármány Zoltán mezőgazdasági vállalkozónak, Sándor Jánosnak, illetve mindazoknak, akik adójuk 1%-át az egyesület részére ajánlották fel.

salamon

További képek >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo