„Oktatási intézményünk legnagyobb kincse a nyitottsága”




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni? Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Húsz éves lett a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja általános iskolája és óvodája

A Magyarországon élő német nemzetiség első komplex oktatási központja, kultúrák találkozásának színhelye, valamint az európai gondolkodás elkötelezett közvetítője – ez a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK). Többek között a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata fenntartásában lévő alapítványi iskoláról van szó, amely diákjainak Németországban is elfogadott végzettséget kínál, és amely szorosan együttműködik a gazdaság fontos szereplőivel. Az intézmény hat részlege – óvodája, általános iskolája, német-magyar, illetve német nemzetiségi osztályokkal rendelkező gimnáziuma, szakközépiskolája, felnőttképzési részlege és kollégiuma – széles oktatási spektrumot ölel fel. Az MNÁMK november elején jubilált: általános iskolája és óvodája 20 esztendős lett. Az oktatási központ projekthéttel ünnepelt.

12184177_1648824792044634_4423982974510075955_o

A rendezvénysorozat bevezetéseként fotókiállítás nyílt az iskola aulájában. Azt követően számos lehetőség közül választhattak a gyerekek, hogy felfedezzék a hazai németség kultúrájának, nyelvének, irodalmának, gasztronómiájának, vagy épp mesterségeinek kincseit. Végül pedig pedagógusoknak szánt fórum tette teljessé a kínálatot: az MNÁMK 16 partneriskolájának ötven pedagógusa ismerkedett a bajai oktatási központban jól működő, innovatív tanítási módszerekkel.

Ausstellungseröffnung_Gabrielle_Scherer_kiállításmegnyitó_Scherer_Gabriella

„Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk gyerekeinknek, mint az, ahogy tanítjuk” – talán ez az Eötvös Józseftől származó idézet foglalja a legjobban össze a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja oktatási filozófiáját – véli Scherer Gabriella főigazgató: – A mi intézményünkben kiemelt fontossággal bír a gyermekek kreativitásának és kompetenciáinak kibontakoztatása, a pedagógusok minél szorosabb együttműködése, valamint a gyerekek, a szülők és a munkatársak elégedettsége. Meggyőződésünk, hogy mindezt csakis úgy érhetjük el, ha nyitottak vagyunk különféle innovatív módszerekre és modellekre. Azt hiszem, nálunk ez a nyitottság minden szinten adott.

Projektwoche_projekthét

A főigazgató a jubileum kapcsán mindenekelőtt azt emelte ki, hogy intézményük az önálló gondolkodásra való nevelést már kisgyermekkorban megkezdik. Az óvodában hat – három éve kizárólag egynyelvű német – csoport működik. – Nagy az érdeklődés ezek iránt – mondja Scherer Gabriella. – A mi óvodánkban ugyanis a gyermekek német nyelvű közegben nőnek fel, észrevétlenül tanulják meg a német ejtésmód sajátosságait. Felmérések bizonyítják, hogy alaptalanok a gyerekek alacsonyabb magyar nyelvi kompetenciáját illető kétségek; sőt, bizonyított, hogy ezeknek a gyerekeknek a némettudásuk már hamar nehezen behozható előnyöket jelent.

Projektwoche_4_projekthét_4

Az alapítványi fenntartású intézmény német iskola státuszából adódóan jelenleg tíz német vendégtanár tanít az intézményben. Az oktatási központ mindig is igyekezett ezektől a pedagógusoktól innovatív, külföldön már bizonyítottan működő tanítási módszereket elsajátítani. – Többek között a kooperatív oktatási formákat, amelyek lényege abban áll, hogy a gyerekek bizonyos problémákat csoportokban próbálnak megoldani – magyarázza a főigazgató. – Ezeket a módszereket már az általános iskolában sikeresen alkalmazzuk. Segítségükkel ugyanis a gyermekek már nagyon korán képessé válnak arra, hogy kérdéseket tegyenek fel, hogy önállóan gondolkodjanak. Megértik azt is, hogyan tudják az iskolában megszerzett tudást a saját életükben hasznosítani. Egész egyszerűen tudatosabbá válik számukra a tanulási folyamat.

887404_1648824865377960_2404974607787627403_o

Az egyes oktatási szintek közötti zökkenőmentes átmenetet pedig egy egységesen gondolkodó, egy csapatként dolgozó, innovatív és magát szívesen továbbképző tantestület biztosítja, amely a gyerekeket gördülékenyen juttatja el az érettségiig. Azok a fiatalok, akik a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában végeztek, rendszerint nehézségek nélkül szereznek diplomát és jutnak jó álláshoz – talán épp az egyik, az alma materükkel együttműködő nagyvállalatnál, az Audinál, a Mercedes-nél vagy a Bosch-nál.

További információ >>>

Ajánlott hírek