Christkindlspiel – Karácsonyváró délután

Forrás: Kuny Domokos Múzeum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

December 12-én szombaton az idei év utolsó rendezvényén vehettek részt az érdeklődők a Német Nemzetiségi Múzeumban.

IMG_1016a

Magyarországi német falvakban karácsonykor sor került a betlehemi játék (Christkindl- vagy Betlehemspiel) bemutatására. Iskoláskorú leányok és fiúk jártak házról házra, angyalnak, pásztornak, Máriának, Józsefnek és gazdának öltözve. Karácsonyfát vagy a betlehemi istálló kicsinyített mását vitték magukkal, amit a szobában az asztalra állítottak, és megfelelő szereposztásban előadták a játékot, nagyobbrészt énekelve, bizonyos szakaszait prózában. Az utóbbi években egyre több faluban újítják fel ezt a szokást.

IMG_1020a

A Baji Hagyományőrző Fiatalok Klubját Kovács Emese Zsófia és Csicsay Zsolt János alapította meg azzal a céllal, hogy a baji fiatalokat közelebb hozzák egymáshoz és velük együtt a német nemzetiségi hagyományokat életben tartsák. Az idei évben a múzeumi Christkindlspiel egyben a csoport bemutatkozásai volt, majd a karácsonyi műsort a Baji Német Nemzetiségi kórus karácsonyi éneke és a fiatalok tánca tette még szebbé.

IMG_1025a

A Német Nemzetiségi Múzeumban harmadik éve búcsúztatják az évet ezzel a szokással, minden évben másik település szerepeltetésével. E kedves hagyománnyal szeretnének Önöknek békés, boldog ünnepeket kívánni.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2019 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo