Német történelemóra a Magyarországi Németek Házában

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A legutóbbi Zentrum-rendezvényen az érdeklődők egy kettős rendezvény keretein belül két történelmi eseménnyel ismerkedhettek meg a 19. és 20. századból. December 2. az együttműködések napja is volt egyben. A kiállítás a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és a budapesti Német Nagykövetség kooperációjának köszönhetően látható a HdU-ban, az előadás megszervezésében pedig a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa, valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem volt a Zentrum partnere.

IMGP1571

25 évvel ezelőtt következett be Németország újraegyesítése. Ebből az alkalomból nyitotta meg a Der Weg zur Deutschen Einheit / A német egységhez vezető út c. kiállítást Claudia Walpuski, a Német Nagykövetség sajtóreferense. Beszédében elmondta, a 24 plakáton az NSZK és az NDK történelmének fordulópontjai tekinthetőek meg. Kiemelte, a Német Külügyminisztérium és az NSZEP diktatúráját feldolgozó alapítvány kiállítását a nagykövetség négy további plakáttal egészítette ki, melyek Magyarország szerepével foglalkoznak.

IMGP1567

A plakátokon a szövegeken kívül több mint 150 kép is látható, amelyek megelevenítik a történelmet. A kiállítás minden korosztály számára ajánlott, különösképpen a fiatalabb generációnak, akik talán a legkevesebbet tudnak erről a korszakról. A plakátokon különböző linkek is találhatóak, a látogatók okostelefonjaik segítségével kortársak visszaemlékezéséről szóló videókat tekinthetnek meg.

Az est második felében az egész Európát, természetesen Németországot is megmozgató 1848-as forradalom került a középpontba. Prof. Dr. Hermann-Josef Scheidgen, a Bonni Egyetem magándocense a Die Flucht aus Deutschland / Menekülés Németországból c. előadásában forradalmárokkal foglalkozott, akik Svájcba, Franciaországba, Angliába és Amerikába emigráltak.

IMGP1579

A professzor két forradalmárt, Lorenz Brentanót és Friedrich Heckert mutatott be részletesen, akik a legismertebbek közé tartoznak. Ezek a férfiak teljesen különböző életutakkal rendelkeztek, de egy közös célért harcoltak: Németország szabadságáért. Brentano politikusként jobb esélyekei voltak, mint Heckernek, aki az 1840-es években alig kezdte meg egyetemi tanulmányait. Az életüket bemutató utazás megmutatta, hogy milyen nehéz is volt közös erővel küzdeni. A harcot a támogatások ellenére elveszítették, így száműzetésben kellett élniük.

Prof. Dr. Hermann-Josef Scheidgen Brentano és Lorenz életén keresztül sok, eddig ismeretlen tényt mutatott be a német forradalomról, melyre jelenlévő kollégái, Prof. Dr. Adriányi Gábor a Bonni Egyetem egykori tanszékvezetője és Scheidgen professzor témavezetője, illetve Prof. Dr. Erdődy Gábor, az ELTE Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének vezetője, is reflektáltak.

A Német történelemóra c. rendezvény remek lehetőség volt arra, hogy Németországban és Magyarországban lezajlott történelmi eseményekről folytassanak eszmecserét.

A kiállítás január végégi tekinthető meg a Magyarországi Németek Házában.

Nagy Viktória

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo