70 éve már…

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Kitelepítési megemlékezés Császártöltésen
„Nincstelenül távoztak a svábok Magyarországról”

1945. december 22-én a magyar minisztertanács rendeletet alkotott arról, hogy a 300-400 ezer fős magyarországi németségnek el kell hagynia Magyarországot, vagyonuk pedig a magyar államra száll. Az első vonat 1946. január 19-én indult Budaörsről. Ezt a napot az Országgyűlés 2012-ben a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította.
Az 1945-ös rendelet értelmében Németországba történő költözésre köteleztek mindenkit, aki az 1941. évi népszámlálás alkalmával német nemzetiségűnek vagy német anyanyelvűnek vallotta magát. 1946 és 1948 között több mint 170 ezer német kényszerült elhagyni Magyarországot. A magyarországi németek összesen 640 ezer holdnyi földbirtokából a földosztás és a kitelepítések során 500 ezer hold földet vettek el, ezeket túlnyomórészt az országon belül áttelepülő gazdáknak, kisebb részben a Csehszlovákiából menekülő magyaroknak adták. 60400 házból 15650 maradt a svábok tulajdonában.

Kitelepítés 70. évfordulója alkalmából a Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 17-én megemlékezést tartott Császártöltésen. Az ünnepség a magyarországi németek himnuszával kezdődött. A műsorban a nemrég alakult Császártöltési Énekkar előadásában három, a témához illő dal hangzott el.
A Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai visszaemlékeztek a szomorú és megrendítő eseményekre, a falut és lakóit ért megpróbáltatásokra.
Diákok előadásában versek hangzottak el, majd kivetítettek egy filmfelvételt, melyen két, a borzalmakat élőben megtapasztaló férfi mesélt az akkori állapotokról és átélt élményeikről. Az emlékműsoron személyesen sajnos már nem tudtak részt venni.

A megemlékezés, a helyi katolikus templom falán 1997-ben elhelyezett emléktáblánál, koszorúzással és gyertyagyújtással ért véget.

Schuszter Istvánné

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo