Gőzgombóc / Taumpfknjeil

Forrás: Pilisi Sváb Hírmondó

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az immár 16. alkalommal megrendezett szentiváni sváb főzőtanfolyam „slágerterméke” a tepertős pogácsa (krámütacskel) és a krumplifőzelék (krumbianzuspeis) mellett a gőzgombóc (taumpfknjeil) volt.

P1160088_javv

A főzőtanfolyamok állandó résztvevője, Wippelhauser Andrásné receptje alapján készültek a gombócok.
(A tészta ugyanaz, mint a Mindenszentek ünnepére készített fonott kalácsé.)

Hozzávalók:

75 dkg liszt
16 dkg cukor
2 egész tojás
12 dkg vaj vagy Rama margarin
5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2 kanál sütőrum
2 csipet só
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

50 dkg túró
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 tojás sárgája

A szóráshoz:

2 ek. porcukor
10 dkg darált dió vagy mák

P1160089_jav

Az élesztőt egy dl cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük. Az összes hozzávalóval összegyúrjuk lágy tésztává. Betakarva meleg helyen kb. egy óra hosszat kelesztjük, majd kb. másfél cm vastagságúra kinyújtjuk és kb. 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére teszünk egy kanál túrót, a négy csücsköt erősen összefogjuk és gombóccá formázzuk úgy, hogy a csücskök alulra kerüljenek. Egy lábos aljába kevés vizet öntünk, belehelyezünk egy rácsot vagy szűrőt. A rácsra tesszük a gombócokat, és fedő alatt kb. 15 percig gőzöljük. A kész gombócokat ízlés szerint mákkal, dióval vagy fahéjjal és porcukorral meghintjük.

Jó étvágyat!

A fotókért és a receptért köszönet Mirk Máriának

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo