Különleges képek kiállítása a Hírös Agórában



Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

1946. január 19-én kitelepítették a magyarországi németeket. De nem szomorkodni jöttünk, hanem örülni. Örülni annak, hogy még mindig van német nemzetiség Magyarországon- mondta köszöntőjében Alter Róbert, a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

85740bb8f0cd7d68390dc1dcefdd517c

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ (Zentrum) 2008-ban indította útjára a Blickpunkt – Képek versenye elnevezésű kezdeményezést. A cél kettős volt. Egyrészt, hogy hobbi és profi fotósok megmutathassák tudásukat, másrészt, hogy a Zentrum képanyagot gyűjtsön a magyarországi német archívum számára a német nemzetiség múltjáról, jelenéről, ünnepeiről és mindennapjairól. Az elmúlt 8 évben a versenyzők több mint 2500 képet neveztek a Képek versenyére. A fotókat vándorkiállításként utaztatják az országban, hogy minél több emberhez eljussanak a pillanatok, melyek megszépítik a múltat.

Ezen képverseny 2014-es alkotásai láthatók a Hírös Agóra aulájában, régebbi fotókkal kiegészülve. Gyönyörű, különleges hangulatú képeket láthat a kecskeméti közönség, amelyek a magyarországi németség múltját, jelenét, ünnep- és hétköznapjait mutatják be.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg a kiállítást. Beszédében visszatekintett a múltra, és arról az szomorú időszakról mesélt, amikor 1920 után az egykor soknemzetiségű Magyarország nagyjából egy etnikailag tiszta állammá vált. De ez csak viszonylagos – mondta az alpolgármester -, hiszen jelentős kisebbségek maradtak. Ezek közül legnagyobb, mely a csonka Magyarország területén maradt, a németség. És ez az a kisebbség, akivel az utóbbi 150-200 évben legproblémamentesebb volt az együttélés.

További képek >>>

Ajánlott hírek