2016 az építkezések és a továbbépítkezés éve

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Megszavazta a következő lépéseket a
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlése

Továbbra is építkezünk és továbbépítkezünk – így foglalta össze a közeljövő terveit és feladatait Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke a szervezet 2016. február 20-i közgyűlésén. Mindenekelőtt az idei év költségvetése, az országos önkormányzat intézményeinek otthont adó épületek felújításai és oktatási-nevelési intézmények települési német önkormányzatok általi átvétele szerepelt a napirenden – jellemzően olyan témák, amelyek mind a hazai németség fenntartható fejlődéséről tanúskodnak.

IMG_3557

Kibővült az MNOÖ intézményrendszere, emellett nagyobb összegű címzett támogatásokat is elnyert, ennek köszönhetően 2016-ban az előző évhez képest 33%-os költségvetési többlettel számolhat. Az országos önkormányzat megtakarításait megemelkedett állami támogatás és a Német Szövetségi Belügyminisztérium hozzájárulása egészíti ki, így az idén egyes, saját fenntartásban lévő intézmények ingatlanjain jelentős beruházásokra kerülhet sor. A közgyűlés megszavazta a 2016-os költségvetést, amely az idei esztendő kiemelkedő gazdasági eseményeként a szekszárdi német színház teljes körű felújítását nevezi meg. A 200 millió forintos állami támogatással megvalósuló munkálatok február elején már meg is kezdődtek, és a tervek szerint a következő színházi évad kezdetéig be is fejeződnek. Az országos önkormányzat emellett a Bakonyban található, részben általa fenntartott ifjúsági tábort is rendbe hozza, mégpedig németországi és hazai állami támogatás segítségével. A közgyűlés zöld utat adott továbbá a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont éttermének és egyik épületszárnyának bővítésére-felújítására is, valamint további, a költségvetésben nevesített kezdeményezéseknek.

IMG_3553

A közgyűlés az MNOÖ intézményeinek tevékenységét és hatékonyságát is értékelte – mindenekelőtt a Magyarországi Német Színházét, amelynek látogatottsága a múlt esztendőben jelentősen megnövekedett. Manz József, az országos német önkormányzat kulturális bizottságának elnöke szerint ez többek között annak is köszönhető, hogy a színház műsorára tűzött könnyedebb darabokat a közönség különösen kedvelte. Manz ezért arra biztatta a teátrumot, hogy a jövőben egy népies darabot is vigyen színre. Heinek Ottó ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a színház több mint három évtizeddel ezelőtt Lessing Bölcs Náthán című művével debütált. Elmondta, javasolta a színház igazgatónőjének, hogy a már felújított épületben induló 2016/2017-es évadban ismét állítsák színpadra a még ma is aktuális darabot. Az ülésen elhangzott, örömteli, hogy mind a fővárosból, mind pedig Németországból érdeklődnek a színház előadásai iránt.

Az MNOÖ közgyűlése örömmel fogadta hat települési német önkormányzat azon szándékát, hogy oktatási-nevelési intézményeket vennének át. Az országos német önkormányzat beleegyezésével a jelenleg több mint harminc intézmény mellett további tíz óvoda, illetve általános iskola kerülhet nemzetiségi önkormányzati fenntartásba. Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ oktatási ügyekért felelős tanácsnoka ez ügyben hangsúlyozta: javasolni fogják az említett óvodáknak az egy személy, egy nyelv pedagógiai program bevezetését.

IMG_3535

Ritter Imre arra kérte a közgyűlést, adjon támpontokat, amelyeket parlamenti szószólóként és az Országgyűlés Nemzetiségi Bizottságának tagjaként a 2017-es költségvetési vitában képviselhet. A parlament a tervek szerint idén is még a nyári szünet előtt szavazza meg a költségvetést. Ritter Imre azt szeretné, ha áprilisig elkészülhetne egy, az országos német önkormányzat elképzeléseit prioritásként kezelő, az előző évek kiértékelésén nyugvó javaslat, amely alapján szószólótársaival közösen síkra szállhat a nemzetiségeknek szánt támogatások további emeléséért.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo