Egy este kékben

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Azok a rendezvények járnak talán a legtöbb szervezőmunkával, amelyeken egy település mutatkozik be a budapesti Magyarországi Németek Házában, de ezek egyben a legizgalmasabbak is és mindegyik alkalom egy igazi ünnep – vallják a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ (Zentrum) munkatársai. A Zu Gast im HdU (Vendégségben az MNH-ban) sorozat a közönség körében is népszerű. Ezen alkalmakkor nem csak a rendezvényteremben nyílik kiállítás, hanem a kisteremben egy helytörténeti szobát is berendeznek. A közreműködők pedig zenés, énekes, táncos produkciók és előadások segítségével mutatják be településüket és természetesen ételkülönlegességeket is hoznak kóstolásra.

IMG_3367

Február 24-én Baranya megyéből a nagynyárádiak utaztak a fővárosba, hogy egy színes műsorral szórakoztassák az egybegyűlteket. Az estet Erb Dorottya vezette, aki idén vehette át a Koch Valéria-díjat, amit a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata ítél oda kiemelkedő iskolai eredményekért és hagyományőrző tevékenységért. Dorottya a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákja, de szülőfaluja közösségének is aktív tagja.

IMG_3374

Nagynyárádot túlnyomó többségben ma is magyarországi németek lakják. A Fulda környékéről érkezett németek a 18. században telepedtek le a Borza-patak két partján. A kulturális életben is elsősorban a német hagyományokra építenek. Főbb rendezvények például a búcsúfaállítás vagy a a Kékfestő Fesztivál. Ez utóbbi, mindig július utolsó hétvégéjén tartott kétnapos ünnepet idén 17. alkalommal rendezik meg. A fesztiválról a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Erbné Merkler Csilla mesélt, aki egyben méltatta Sárdi János kékfestő mester munkásságát is. A 96 éves kézműves, mestersége egyik legismertebb képviselője, műhelye minden évben számos látogatót vonz. Számos kitüntetésben részesült, többek között a Magyarországi Németségért Arany Dísztű birtokosa is. Nem véletlen, hogy a kisteremben található kiállítás középpontjában is a kékfestő mesterség áll.

IMG_3369

A 40 éve működő Nagynyárádi Német Nemzetiségi Kórus tagjai is csinos kékfestő ruhában léptek színpadra. A Beck László vezette csoport előadásával bebizonyította, hogy méltán részesítették több fesztiválon is arany minősítésben. Fiatalságot tehetséges zenészek, Tarlós Bence és Orgyán Csanád valamint a Vergissmeinnicht Néptánccsoport képviselték

IMG_3384

Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója nyitotta meg a fotográfus házaspár Máy Péter és Lydia kiállítását. 1989 óta működtetik fotóműtermüket Bólyban és elismert szakemberek. Kedves és nyitott személyiségük visszatükröződik munkáikban is. Mindig emberközeli, értéket megörökítő felvételek elkészítésére törekszenek. A budapesti kiállításuk a nagynyárádi nemzetiségi életet különleges nézőpontokból mutatja be.

IMG_3470

A jelenlevők meglepetésként egy divatbemutatót is láthattak. Csinos fiatal hölgyek vonultatták fel Bucsuházy Piroska kreációit. A budapesti divattervezőt a modern kékfestő kollekciója megtervezésekor a hagyomány és természetes anyagok felhasználási lehetőségei inspirálták.

Ahogy az már szokás, a nagynyárádiak is borral kínálták a vendégeket, ami mellé bőven jutott rétes és sóskifli is.

A kiállítás április 29-ig látogatható a Magyarországi Németek Házában, az eseményről pedig hamarosan az Unser Bildschirm televíziós magazin is beszámol.

További képek és információk az eseményről >>>

EMMI EMET logók

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo