Freész-díjat kapott Pats Krisztina

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Freész Károly szári születésű újságíró emlékére a Freész család és a Szári Örökség Közhasznú Egyesület 2012-ben Freész Károly-díjat alapított. A díj célja azok munkájának és közösségi tevékenységének elismerése, akik megfelelnek a Freész Károly által vallott és gyakorolt elveknek: mindenekelőtt igényesség és pontosság, valamint a folyamatosan végzett közösségi munka.

Idén február 6-án, a Saarer Tanzgruppe táncgáláján került sor a díj átadására, melyet Pats Krisztina vehetett át Freész Józsefnétől és Freész Gergelytől.

2016.02

Pats Krisztina 1968. január 19-én született, tősgyökeres újbarki családba. A német nemzetiségi lét áthatotta egész eddigi életét. Nagyon jó tanároktól sajátíthatta el a német nyelv rejtelmeit mind a szári általános iskolában, mind az Eötvös József Gimnáziumban. Egyetemi tanulmányait Pécsett folytatta német nemzetiségi és orosz tanári szakokon. Szakdolgozatának témája az ünnepek voltak (születés, esküvő, temetés), továbbá a kitelpítéssel behatóbban is foglalkozott Németországban. Ehhez kapcsolható, hogy az ELTÉ-n a kiegészítő egyetemi szakon az Újbarokról kitelepített németek verseit és önéletrajzi írásait elemezte.

Édesapja, Pats Antal élen járt a német nemzetiség összefogásában, 2003-ban tőle vehette át az újbarki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöki pozícióját és tartotta ezt a legutóbbi választásokig, ahol egy törvény miatt hivatalos képviselőként nem indulhatott. Ez persze nem azt jelenti, hogy civilként ne segítené a mai napig a nemzetiségi önkormányzat munkáját.

Nélküle Újbarkon nem állna most egy tájház, ami elődeink kultúráját hivatott bemutatni és lett ezzel együtt a falu rendezvényeinek egyik központja. 2006 óta minden évben felkészíti az újbarki gyerekeket a Christkindlspiel eljátszására, hogy a szenteste hagyományait továbbvihessék még sok-sok generáción át. Szívügye a hagyományőrzés mellett a német nyelv is, amit már számos fiatallal sikerült megszerettetnie iskolai és szabadidős keretek között is. Számos partnerkapcsolat létrahozás fűződik a nevéhez, ami által a két falu fiataljai is jó barátságot köthettek német kortársaikkal.

Pályázatai nélkül most nem lenne Szárnak és Újbaroknak egy kisbusza, ami könnyebbé tette a falvak mindennapjait. Dicsőség, hogy egy ilyen kis falu múltjáról sikerült könyveket kiadni és az itt lakók megismerkedhettek számos más német nemzetiségi településsel a kirándulások alkalmával. Ez a sokszínűség eredményezte, hogy a falu apraja-nagyja bevonódott Újbarok életébe, ezzel is őrizve a közös gyökereket.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo