Szavazzunk a bátaszéki molyhos tölgyre!

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A múlt:
Bátaszék, a Tolna megyei kisváros sajátos földrajzi fekvéssel büszkélkedhet: határában találkozik a Nagyalföld és a Dunántúli-dombság. E határvonal mentén már a rómaiak idejében is egy fontos hadiút vezetett, a területet pedig őshonos molyhos tölgyerdő borította. Az 1710-es évektől ide letelepedő németek az erdőt folyamatosan kivágták, hogy egyre több helyet nyerjenek szőlőültetvényeik számára. Éppen a szőlő- és bortermelés okán volt azonban fontos számukra, hogy az első jelentősebb magaslaton Orbán fagyosszent, a szőlőskertek védelmezője tiszteletére kápolnát építsenek. Kiválasztottak egy tölgyet – vélhetően a legszebbet és legtestesebbet – és mellette építették meg az Orbán kápolnát, melyet a tölggyel együtt gondoztak és nagy tiszteletben tartottak. A kápolna közel 300, a fa közel 400 éves.

fa

A közelmúlt és a jelen eseményei:
Az „Ökotárs” természet- és környezetvédő alapítvány 2015-ben is kiírta az „Év Fája” országos pályázatot. Ezt a versenyt a bátaszéki molyhos tölgy nyerte, ezzel lehetőséget kapott arra, hogy az idén az „Európai Év Fája” vetélkedés résztvevője lehessen. Nemzetközi szavazás dönt a nevezett fák sorrendjéről, melyen mi is részt vehetünk és győzelemre segíthetjük a bátaszéki tölgyet! Leggyorsabban és legegyszerűbben az alábbi honlapon lehet szavazni: www.bataszek.hu/legoregebbfa

Február 29-ig lehet szavazni. A bátaszéki határban álló molyhos tölgy a bátaszéki németek egyik jelképe, történelmük része. Kedves Barátaink, akik pl. a „sváb fiatalok találkozóján” Tarjánban vagy Száron megismerték a bátaszéki „Heimat” német nemzetiségi tánccsoportot, vagy a „Blickpunkt – Képek versenye” bátaszéki résztvevőit stb., kérjük szavazzanak, szavazzatok az európai környezetvédelmi verseny magyar résztvevőjére, a bátaszéki molyhos tölgyre!

Gerner Éva

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2018 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo