Báling Józsefre emlékezünk

Forrás: bama.hu

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Egy kiváló újságírótól, a nemzetiségi közösséget szüntelenül segítő magyarországi német honfitársuktól és egy nagyszerű embertől búcsúznak tisztelői. Jóska bácsi, nyugodjék békében!
A következőkben a Dunántúli Napló megemlékezését adjuk közre, ahol Báling József ötvenöt éven keresztül dolgozott.

baling
A Dunántúli Napló elhunyt szerkesztőjére Báling Józsefre emlékezünk

Báling Józsefet családja körében szerda reggel érte a halál. Temetése március 30-án lesz Fekeden, a 14 órakor kezdődő gyászmise után.

„Az újság ne untasson, hanem informáljon és orientáljon. Hallama Böskével, Lázár Ervinnel, Thiery Árpáddal, Berta Bulcsúval soha semmiféle stilisztikai problémám nem volt. Ők, érdekesen írtak. A probléma akkor jelentkezett, ha valaki írónak tartotta magát. Az én álláspontom viszont mindig az volt, hogy ezt minősítse az olvasó” – engedett betekintést a lapszerkesztés titkaiba egykor egy interjú keretében Báling Jóska bácsi.

1928 augusztus 16-án született egy kicsi Baranya megyei faluban, Fekeden. 1952 óta volt a Dunántúli Napló újságírója. A szerkesztőségben végzett szakmai munkája során döntően olvasószerkesztőként tette le névjegyét, de interjúk, riportsorozatok is ismertté tették. Utolsó aktív éveiben főszerkesztő-helyettesként dolgozott, rövid ideig a lap megbízott főszerkesztője is volt. Következetes szigora ellenére kiváló emberi kapcsolatok jellemezték, gyakornokok sora fejlődött meghatározó újságíróvá irányítása alatt.

A hetvenes évek első felében kezdett a magyarországi németség kulturális és politikai ügyeivel foglalkozni, önzetlenül, társadalmi munkában. Hosszú éveken keresztül volt a Baranya Megyei Német Önkormányzat elnöke, a Német Önkormányzatok Országos Szövetségének kulturális alelnöke. Jelentős sikerekre tekinthet vissza a magyarországi németek kulturális hagyományainak ápolásában. Munkájáért többször kitüntették. 2005-ben elsőként nyerte el Baranya Megye Díszpolgára címet, de kiérdemelte Pécs Kulturális Díját is, több ízben méltatták újságírói, szerkesztői tevékenységét.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo