Irodalom és képzőművészet – ZeiTräume-párok a Lenau Házban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Immáron sokadik alkalommal került megrendezésre a Lenau Egyesület és a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (VUdAK) sikeres rendezvénysorozata, a ZeiTräume-párok a Lenau Házban. ZeiTräume a címe a VUdAK albumának, amiben a szövetség képzőművészeit és íróit, költőt állítják párokba. A kiadvány mintájára a rendezvényeken 1-1 ilyen páros kerül bemutatásra. 2016. április 21-én Manfred Karsch festőművész és Nelu Bradean-Ebinger író/költő közös estjére került sor a Lenau Házban.

DSCF9646-1-1030x773

Manfred Karsch festőművész 1948-ban született Erfurtban. A szerszámkészítő szakképzés mellett leérettségizett majd továbbképezte magát az erfurti szolgáltatókombinát reklámszakán. Ezt követően Otto Knöpfer és Albert Habermann festőművészek szabad iskoláiban tanult. Számos kiállításon vett részt az NDK-ban, Lengyelországban és Kubában. 1971-ben befejezte a tanulmányait a lipcsei főiskolán grafika és könyvművészet szakon. 1972 végén áttelepült Érdre, 1974-től folyamatosan integrálódott a magyarországi kiállítások vérkeringésébe. A Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének tagja.

DSCF9637

A jelenlegi kiállítását, mely ilyen összeállításban még nem szerepelt, új technológiával készítette. A természetből merített impressziói (motívumai az erdő, mező, fák, virágok) visszatükröződnek a képein. A tavaszi ébredés, a természet sokszínűsége tapintható. A kiállítást Michelisz József író/költő nyitotta meg.

Nelu Bradean-Ebinger 1952-ben született egy aradi sváb családban. Tanulmányait a helsinki, bukaresti és a budapesti egyetemen végezte germanisztika, finnugrisztika és magyar filológia szakon. 19 évesen Budaörsön talált új otthonra. A Nemzetközi Tanulmányok Intézetét vezeti a budapesti Corvinus Egyetemen, vendégprofesszorként svéd, osztrák, svájci, német és francia egyetemeken oktatott. Az első verseit 16 évesen jelentette meg a „Neuer Banater Zeitung”-ban Temesváron. Három önálló verses- és esszékötete illetve egy rövid regénye jelent meg. „Resonanzen” (1986), „Auf der Suche nach… Heimat” (1995), „Bekennstnisse eines Mitteleuropäers” (2001) „Love Story in Budapaest (2014).

DSCF9627-1030x773

Bradean-Ebinger egy változatos, a teljes munkásságát bemutató válogatással érkezett. A közönség egy izgalmas összeállítást ismerhetett meg a korai verseitől egészen a legfrissebb alkotásokig. Felolvasott legújabb kötetéből, a Franz Anton Basch népcsoportvezetőről és a zsidó származású Klara Spiegel fotóművésznőről szóló „Love Story in Budapest“ című regényéből, mely kikölcsönözhető a Lenau Ház könyvtárából.

A zenei körítést a Bohemian Brass Quintets szolgáltatta. A zenekar 2013. januárjában alakult beremendi és villányi zenészek részvételével, zenei vezetője Baranyai Bálint.
 A rendezvényt Schuth János, a VUdAK elnöke moderálta.

A kiállítás 2016. június 8-ig látogatható a Lenau Ház nyitva tartási ideje alatt.

Szeitz István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo