Látogatás Dél-Tirolból


Forrás: GJU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Kulturális csere két ország között

Március 25-én lehetősége nyílt a GJU Budapestnek, hogy dél-tiroli fiatalokkal ismerkedjen meg. A dél-tiroliak a húsvéti ünnepek alatt jöttek a Budapestre és bepillantást nyerhettek a magyar kultúrába és annak sokféleségébe. A csapatuk 27 18 és 21 év közötti fiatalokból állt.

Besuch_aus_Sudtirol_5

Péntek reggel hat GJU Budapest tag találkozott a dél-tiroliakkal, ezt követően kezdetét vehette a városnézés. Egy nagy séta keretében szemlélhették meg vendégeink a gyönyörű várost: útvonalunk a Nemzeti Múzeumhoz vezetett, a Váci utcán át végig a Duna mellett, a Parlamentig. Ezen szép pillanatok megörökítése céljából az épület előtt több fotót is készítettünk.  Az út során sokat beszélgettünk a kultúráról, nyelvről, identitásról, ezáltal össze is tudtunk barátkozni egymással. A három órás városnézés után szabadidőt kaptak, hogy tipikus magyar ételeket kóstolhassanak meg, mint például a kürtőskalácsot, ami különösen ízlett nekik.

Besuch_aus_Sudtirol

A bemutatkozó est délután 4 órakor vette kezdetét, ahol Wágner Loretta mutatta be a magyarországi németség történetét és hagyományait, ezt követően Schwarcz-Kiefer Patrik beszélt a GJU Budapest célkitűzéseiről és rendezvényeiről. Őt követte Lukas, aki videókat mutatott nekünk a csodaszép dél-tiroli hegyvidékről, emellett érdekes információkkal lettünk gazdagabbak vendégeink hazájáról: Dél-Tirolban mindenhol két-, vagy háromnyelvű helység-, és utcanévtáblákat lehet látni. Ennek okát a Dél-Tirol történelmében találjuk: az I. világháború után ezt a német nyelvű területet Olaszországhoz csatolták. Mind a mai napig az autonóm régió lakosságának 2/3-a német nyelvű. A lakosok a közügyek terén is használhatják a német nyelvet. Az egyik legnagyobb kihívást a speciális státusz fenntartása jelenti a dél-tiroliak számára, amit az olasz kormányzattól kaptak.

Besuch_aus_Sudtirol_3

Este a 2 csoport egy pubban kapcsolódott ki, a Facebook-kapcsolatok megköttettek, arra az esetre, ha egymást a jövőben meg szeretnék látogatni. A fiatalok arról is meséltek, hogy mely ünnepek szolgálnak számukra szórakozásként, valamint hogy hogyan ünneplik Lederhoséban és Dirndlben a sörfesztiválokat.

Besuch_aus_Sudtirol_2

Ezután az izgalmas nap után vált számunkra nyilvánvalóvá, hogy kiemelkedően fontos a mi világunkban a nyitottság, mert ezáltal tárul ki előttünk a világ. A jövőben is szeretnénk még sok ilyen napot átélni és még számtalan különböző nemzetekből érkező fiatalokat megismerni.

Köszönjük a Fővárosi Német Önkormányzat anyagi támogatását!

Wágner Loretta – GJU Budapest


(fordítás: Juhász Georgina és Pleyer István)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo