Szombaton mutatják be a magyarországi németek legjobb borait

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Idén is díjazza a legjobb borászokat a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete közösen rendezett megmérettetésén, a Magyarországi Németek Országos Borversenyén. A legkiemelkedőbb borokat és termelőiket 2016-ban is nagyszabású díjátadó gálán köszöntik. A Magyarországi Németek Vörösbora, Fehérbora és Rozébora díj mellett számtalan különdíj is gazdára talál április 9-én a mecseknádasdi sportcsarnokban.

IMG_7861

Az egész országból érkeztek a tapasztalt borszakértők, hogy megtalálják az idei legjobb borokat a Magyarországi Németek Országos Borversenyén. A beküldött 612 minta között csaknem 100 rozébor, és megközelítőleg egyforma arányú (mintegy 250-250) vörösbor és fehérbor versengett az ítészek kegyeiért. A mintákat március 29-30-áig lehetett beküldeni, ezt követte a borok értékelése. A bírálók nyolc bizottságban, bizottságonként ötfős zsűriben pontozták a mintákat, a legjobbakat pedig a csúcszsűri elé juttatták, amely már pontozás nélkül jelölte ki a legjobbakat – közölte Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke.

Hetényi János annyit már elárult, hogy a 2015-ös évjárat az eggyel korábbinál lényegesen jobban alakult, ám ebben az évben is visszavetette a szőlő fejlődését a nyári kánikula, majd a koraőszi esőzés. Összességében a fehérboroknak és a rozéknak kedvezett jobban az időjárás, így ezek között a fiatal borok bizonyultak igazán kiemelkedőnek. A vörösborok között inkább a korábbi, 2014 előtti évjáratok remekeltek, tette hozzá Hetényi János.

IMG_7873

A mecseknádasdi borverseny több mint negyedszázados hagyománnyal bír, országossá kilenc éve nőtte ki magát a megmérettetés. A jelentkezésnél nem kizárólagos feltétel a borosgazdák német származása, inkább az esemény arculatában és a szervezésben tükröződik a magyarországi németek elhivatottsága évszázados szőlőtermesztési hagyományaik iránt. Ahogy az elmúlt években, úgy a borverseny mezőnyébe idén is bárki nevezhetett, a legnagyobb borgazdaságoktól a legkisebb családi pincészetekig: a pontozásnál egyedül a bor minősége volt döntő. Nem szabtak határt a díjazottak számának sem: amelyik bor a szükséges ponthatárt eléri, mind elismerésben részesül. A három fődíj mellett (Magyarországi Németek Vörösbora, Fehérbora és Rozébora) tizenöt különdíj is kiosztásra vár.

A győztes borok már megvannak, az eredményeket 2016. április 9-én 18 órakor hirdetik ki, a hagyományoknak megfelelően Mecseknádasdon, a helyi sportcsarnokban. A német nemzetiségi műsor és a díjátadó után kiadós vacsorára és hajnalig tartó báli mulatságra várják a vendégeket.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo