A kézművességet ma is elismerik

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat Tarjánba invitált kicsiket és nagyokat május 14-én, a Magyarországi Németek I. Országos Kézművesnapjára.

Ez azonban nem az első rendezvénye volt a tarjániaknak, hiszen a kézművesnapot már tizennégy esztendeje minden évben megtartják. Viszont most látták elérkezettnek az időt, hogy országos szintre emeljék az eseményt, amire az ország 24 településéről 48 kiállító érkezett.

- Megérte a sok előkészület, mert nagyon sok vendég jött el a környékről és távolabbról egyaránt, még csoportok is érkeztek – mondta Miskovics Mária, a német önkormányzat elnöke, aki annak is nagyon örült, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata készségesen vállalta idén a kézművesnap fővédnökségét. A rendezvényt egyebekben az  Emberi Erőforrás Támogatáskezelő is támogatta.

A találkozót a magyarországi németek parlamenti szószólója, Ritter Imre nyitotta meg. Nagy örömmel tett eleget a felkérésnek és elárulta, hogy hivatalba lépése után az első gyerekcsoport épp Tarjánból érkezett hozzá a Parlamentbe. Hogy a gyerekek  vagy ő volt izgatottabb, azt ma már nem is tudná megmondani. A szószóló hangsúlyozta, hogy a németség kultúrájához a kézművesség is szorosan hozzátartozik. Elmondta a jelenlévőknek, hogy a nemzetiségek jövőre az ideinél jelentősen magasabb állami támogatásban részesülnek, amiből a kézművesnap és az ehhez hasonló események is komolyabb anyagi segítségre számíthatnak majd.

A Közösségi Házban asztalok mögött sorakoztak fel a kézművesek. A kedvezőtlen időjárás miatt az udvarra tervezett változatos kultúrműsort a terem színpadára helyezték át. Így az épületben még nagyobb lett a tolongás, de a nézelődők türelmesen járták végig a standokat. Csipkék, hímzések, szőttesek is láthatóak voltak, de fafaragványok és gyertyákat, sőt még társasjátékokat is kiállítottak, illetve kézműves sajtokat és egyéb finomságokat is megvásárolhattak a vendégek.

A szervezők a program összeállításakor a legkisebbekre is gondoltak, ők a tájház udvarán hagyományos játékeszközöket próbálhattak ki. Megjegyzendő, hogy némelyik ügyességi játéknál a felnőttek is elég sokáig elidőztek. A gyűjtemény iránt érdeklődőket pedig készségesen körbevezették a szépen berendezett helytörténetet bemutató szobákban, vagy épp a pajtában, ahol számos, egykori kézműves mesterek által készített szerszám is látható. Szerencsére az ő tudásukat és ismereteiket – ahogy ez az I. Magyarországi Németek Kézművesnapján is bizonyítást nyert -, még ma is sok szakember tiszteli és hasznosítja.

Ambach Mónika

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo