Interaktív falutúrával várja a turistákat Somberek




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Felavatták hazánk első német nemzetiségi tanösvényét

Csomagoljuk hagyományainkat modern köntösbe annak érdekében, hogy a ma embere számára is érdekesek és tanulságosak legyenek – e misszió ölt testet a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának számos kezdeményezésében, így a legújabban is: az elmúlt szombaton avatták hazánk első német nemzetiségi tanösvényét. Azon végighaladva modern, interaktív táblák és egyéb elemek segítségével ismerhetjük meg a falu különleges nemzetiségi összetételét, a helyi németség történetét és jelenét, emellett pedig olyan izgalmas információkkal is gazdagodhatunk, amelyekből megtudhatjuk, mi köze a templom harangjainak a kommunikációhoz, hogyan segítette a falu egykori bárónője települése egyszerű lakosságát, valamint hogy vajon ki az az országosan is elismert író, aki sombereki német nemzetiségi család sarjaként e településen töltötte a gyermekéveit.

13329461_1730086330585146_7095198641179059330_o

Több mint egy év telt azzal, hogy a somberekiek izgalmas történeteket és tartalmakat gyűjtöttek ahhoz, hogy elegendő háttéranyaguk legyen a tanösvény megalkotásához. Múltak a hónapok, és a végső terv végül interaktív tanösvény-táblák és játékok formájában öltött testet. Május 28-án a falubeliek és a meghívott vendégek közösen avatták fel hazánk első német nemzetiségi tanösvényét.

– Egy esztendeje elképzelésünk sem volt még arról, vajon hogy fog kinézni és működni a tanösvényünk, vajon miként tudjuk majd állomásokon keresztül bemutatni szülőfalunk német lakosságának történelmét és jelenét. Nagy megtiszteltetés számunkra az, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata épp bennünket hívott meg ebbe a projektjébe, örültünk, hogy németországi tanulmányúton vehettük részt, és hogy helyi és külsős közreműködők segítségével maradandót és értékeset alkothattunk – fogalmazott köszöntőbeszédében Berek Zoltánné, a Sombereki Német Önkormányzat elnöke.

13320785_1730086687251777_5732758893653462860_o

– Nem véletlen, hogy épp ezen a településen létesülhetett Magyarország első német nemzetiségi tanösvénye, hiszen innen újra és újra jó impulzusok és ötletek indulnak ki azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes a hagyományainkat életben tartani és továbbörökíteni – mondta Heinek Ottó. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke más német nemzetiségi településeket is arra ösztönzött, hogy merjenek belevágni hasonló vállalkozásokba, ugyanis valamennyi falunak megvan a maga különlegessége, amelyet mindenképp érdemes másokkal is megismertetnie. Az elnök azt reméli, hogy a tanösvényt – hasonlóképp a jövőben létesülőkhöz – nemcsak iskolai csoportok, hanem az érdeklődők szélesebb köre is szívesen felkeresi majd.

13308374_1730086807251765_1091253180735897227_o

Megtiszteltetés és egyúttal büszkeség is Somberek számára, hogy az első német nemzetiségi tanösvénynek ez a település adhat otthont – emelte ki Csoboth Tamás, a falu polgármestere. – Nagy hangsúlyt fektetünk a településünkön élő nemzetiségek hagyományainak ápolására. Azért tartjuk ezt a kezdeményezést különösen értékesnek, mert a helyi német és a települési önkormányzat, az iskola, a kultúrház és a civil szervezetek szoros együttműködésében készülhetett el. Ez a tematikus út mind szellemileg, mind anyagilag gazdagította településünket, és lehetőséget teremt arra, hogy Sombereket izgalmas módszerrel ismertethessük meg az érdeklődőkkel.

13323695_1730087177251728_3466364266774175774_o

A projekt egyik legfontosabb célkitűzése a helyi intézmények és egyesületek kooperációja volt – magyarázta el az MNOÖ oktatási ügyekért felelős tanácsnoka: – Az országos német önkormányzat a 2010-ben lefektetett oktatási stratégiájában célként tűzte ki aktív iskolák és települések megteremtését. Ennek egyik konkrét megvalósulása ez a tanösvény, amely hét állomásból áll és azokat a különlegességeket mutatja be, amelyek csakis Sombereket jellemzik, egyéb német nemzetiségi településeken nem találhatók meg. Englenderné Hock Ibolya utalt arra is, hogy a tanösvény megtervezésekor érdemes volt figyelembe venni külső szakértők ötleteit, ők ugyanis olyan kincseket fedeztek fel és építettek be a tartalomba, amelyek a helyiek számára természetesnek tűntek.

– Még somberekiként is sok újat tudtam meg a szülőfalumról – ezt mondta egy helyi lakos, miután a vendégekkel közösen végigjárta az interaktív tanösvényt, végigolvasta a táblákat, belelapozott az utcán elhelyezett kültéri könyvbe, megkongatta a kis harangokat és elgondolkodott a kísérőfüzetben szereplő feladatokon.

A sombereki német nemzetiségi tanösvényt bárki bejárhatja. Az ahhoz szükséges vezetőfüzet hamarosan az interneten is elérhető lesz (www.lehrpfad.hu), addig pedig a helyi német önkormányzatnál szerezhető be.

Ajánlott hírek