Okos(k)odjunk együtt!

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Okos(k)odjunk együtt! címmel hívta műhelymunkára Komárom-Esztergom megye nemzetiségeit, önkormányzatokat, civil szervezeteket, intézményeket, 2016. április 27-re a területi német és szlovák önkormányzat. Évek óta jó kapcsolat van a két területi nemzetiségi önkormányzat között, törekednek a közös érdekképviseletre, közös rendezvényekre.

13173067_724404734328558_3415558790153369571_o

Komárom-Esztergom megye önkormányzata támogatta a programot, így arra a Megyeháza Nagytanácstermében, igazán méltó környezetben kerülhetett sor. Popovics György, a megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte a nemzetiségek szerepét a megye életében, a közös értékeket a határon túli magyarsággal. Hangsúlyozta, hogy Komárom-Esztergom megyében jelentős nemzetiségi lakosság él, három területi nemzetiségi önkormányzat van. Éppen ezért tartják nagyon fontosnak a nemzetiség tárgyi és szellemi kultúrájának, örökségének megőrzését, melynek egyik lehetősége a megyei értéktár, ahová várják a nemzetiségek javaslatait is.

A rendezvény témája a közösségi értékek, a nemzetiségi örökség megőrzése, továbbadása volt. A több mint 30 résztvevő két előadást hallgatott meg, majd mindkét előadást követően lehetőség volt kérdéseket feltenni a szakembereknek, egymásnak, tapasztalatokat megosztani, vagy csak beszélgetni a témáról.

13173158_724404754328556_3057505161180002523_o

Az első előadó Barna Gábor volt, aki „A magyarországi nemzetiségek kultúrája a közoktatásban, közművelődésben az „Örökség-Kultúra” Oktatási Elektronikus Tudásbázis közvetítésével” címmel tartott konzultációs bemutató-előadást. Ismertette az elektronikus tudástár történetét, annak fontosságát, felhívta a figyelmet az ifjúság és a modern technika lehetőségeire, alkalmazására a nemzetiségi örökség megőrzése terén.

Dr. Veres Zoltán megyei jegyző a „Komárom-Esztergom Megyei Értéktár” című előadásában a törvényi hátteret, a javaslattétel módját, menetét ismertette, illetve bemutatta a megyei értéktárban jelenleg szereplő értékeket. Bíztatta a megjelenteket, hogy a nemzetiségi értékeket a települési értéktárakba javasolják, illetve tegyenek javaslatot megyei értékekre is.

Mindkét előadó bemutatta a tevékenységéhez kapcsolódó honlapot, melyek fejlesztése és bővítése folyamatos.

Az előadások utáni beszélgetéseken szó került a nemzetiségi értékek átadásának lehetőségeiről a közoktatásban, iskolai és óvodai keretek között. A résztvevők egyet értettek abban, hogy fontos a fiatalok, a helyi közösségek bevonása a nemzetiségi hagyományok, a tárgyi és szellemi kultúra megőrzésébe.

Waldmann-né Baudentisztl Éva
elnök
Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzata

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo