Tracht-ot fel! A GJU-Budapest belvárosi flashmobja

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A magyarországi németség tagjai, iskolái, önkormányzatai és szervezetei most pénteken ünnepelték a második alkalommal megrendezésre kerülő TrachtTagot, mely gyakorlatilag nemzetiségünk nem hivatalos napjává vált.
Fiatal közösségünk, a GJU-Budapest is csatlakozott a Zentrum ezen nagyszerű kezdeményezéséhez, a fő motiváció ugyanaz volt, mint az ország összes többi pontján: hagyományainkat népviseletünkön keresztül a mindennapokban is megmutatni, illetve láthatóvá tenni az élő magyarországi németség jelenlétét a munkahelyen, az iskolában és az utcán, erősítve ezzel közösségi érzésünket.

NZ-Bild1

Az alapgondolatot követve társadalmi akciót, flashmobot szerveztünk a fővárosban. Gyülekezőhelyül a Kálvin teret választottuk, kihasználva annak forgalmát. Egyre több és több, népviseletben megjelenő fiatal érkezett kisebb csoportokba az éppen véget érő Abgedreht! rendezvényről. Az így összegyűlt sokadalom közös képek erejéig még együtt maradt (többek között az országszerte is ismert zenekarral, a Wellhello tagjaival is sikerült egy csoportképet készíteni), majd szétszéledtünk a könyvtár, a Múzeum-körút, és a Harminckettesek tere felé, hogy minél nagyobb körben és több ponton is terjeszthessük a magyarországi németekről szóló szórólapunkat: miért is vagyunk népviseletben, kik a „svábok”, heáncok, egyéb népcsoportok, milyen tényezők befolyásolják kisebbségünk életét (szervezetek, rendezvények, stb.), milyen hírközlési csatornákkal rendelkezünk, és még sok hasonló tudnivalót megemlítettünk az összeállított anyagban.

NZ-Bild3

A megkérdezettek reakciói meglepően pozitív és érdeklődő volt, az emberek nagy része nem zárkózott el, hanem kíváncsian faggattak minket. Legtöbben azt gondolták, hogy valamiféle táncprodukcióra készülünk, de elmagyaráztuk nekik, hogy a népviselet passzolhat a mindennapok forgatagához is épp olyan jól, mint egy sváb bálhoz. Az akciónkat videó formájában is megörökítettük, amit a készülő GJU-Budapest TV-nevű Youtube-csatornán tudnak majd megtekinteni az érdeklődők.

NZ-Bild2

Közös elmélkedés gyanánt, baráti körünk este egy Németországból érkező, solymári kitelepített család leszármazottjait látta vendégül. A HdU éttermében érdekes és kedélyes beszélgetéseket folytattunk velük történelemről, valamint az elűzött dunai svábok utódainak württembergi helyzetéről.

Használható és jövőbe mutató tapasztalatokat gyűjtöttünk ezen megmozdulásunk által. Nem csupán közösségünkön, rendezvényeinken, baráti köreinken belül kell magyarországi németségünket megélni – rendkívül fontos nekünk, mint kisebbségnek, hogy értékeinket, népszokásainkat, népviseletünket a többségi társadalom számára is megmutassuk és minél jobban megismertethessük ezeket -, terveink szerint jövőre is készülünk hasonló programmal.

Pleyer István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo