10 éves a Liederschatz kórus

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A XVIII. kerületi Németszármazású Polgárok Egyesületének Liederschatz, azaz „Dalkincs” hagyományőrző kórusa 2006 májusában alakult meg. Az NPE az ezt megelőző években számos olyan programot szervezett, ahol az egyesületi tagok szívesen és jó kedvvel énekeltek együtt. Az NPE vezetőségében így felmerült a gondolat egy kórus megalakításáról, ami támogatásukkal végül megvalósult. A zenét szerető és szívesen együtt éneklő alapító kórustagok többségében akkoriban az volt a közös, hogy gyermekeik a „Piros” német nemzetiségi általános iskolába jártak. Akkoriban még csak 12-en énekeltek együtt, de a 10 éves évfordulót már 26-an ünnepelték. A műkedvelő kórustagok – a dalokat válogató és betanító Nagyné dr. Szabó Zsuzsannával együtt – mindnyájan „civilek”, vagyis nem végeztek komolyabb zenei előtanulmányokat.

DSC_8898

2016. 06. 02-án – a 10 éves évforduló alkalmából – kiállítás nyílt meg az Önkormányzat Aulájában, amelyet az érdeklődők több mint egy hétig látogathattak. A kiállítás 17 látványos tablója, a számos oklevél és emléklap, továbbá a bemutatott nemzetiségi ruhák számos vendéget, az Önkormányzat tagjait és látogatóit egyaránt arra késztették, hogy megálljanak és megtekintsék a kórus életének legfontosabb állomásait.

A kórus megalakulásának egyértelmű célja a hagyományőrzés volt; első dalaik a „Piros” iskolába járó gyermekek magyarországi német népdalainak kottái közül kerültek ki. Mintegy 200 dalból álló repertoárjuknak a harmada ma is német népdal és ezeknek kétharmada magyarországi gyűjtésből származik. A ritkábban elhangzó, régebbi dalok értéke nagymértékben meghaladja az emberek ismerete szerinti „sváb”, kocsmai műdalokét, így egy hagyományőrző kórus repertoárjának a kialakítását érdemes ezekre alapozni. A teljes repertoár kétharmada egyébként két-, három- illetve négyszólamú egyházi és világi kórusművekből áll.

DSC_7607

2006 óta már több mint 100 fellépésük volt és Bajorországban három alkalommal is vendégszerepeltek. 2008 szeptemberében még be sem töltötték második életévüket, amikor a „Piros” iskola bajor partnerkapcsolata és az ott működő Liederkranz kórus segítségével lehetőségük nyílott arra, hogy Marktoberdorf városkájának impozáns Zeneakadémiáján léphessenek fel. A magyar és a magyarországi német népdalokon kívül ott már nehezebb, többszólamú műveket is műsorra tűztek. A Liederkranz kórus 2009 májusában kerületünkbe is ellátogatott és közös koncertet adtak az NPE kórusával. 2010 júniusában Rodingba, kerületünk testvérvárosába utazott a kórus. Itt a helyi Tűzoltóság 150 éves jubileumi ünnepségének keretében először egy fantasztikus hangulatú felvonuláson vettek részt, majd utána népdalcsokorral léptek fel. Repertoárjuk lehetővé tette, hogy olyan dalokat is énekeljenek, melyeket a sátorban őket hallgató bajor közönség is nagy örömmel énekelt velük együtt. 2014 júliusában is jártak Bajorországban; ekkor előbb a közismert müncheni Hofbräuhausban magyarországi német népdalokat énekeltek, másnap pedig már Rodingban, a helyi Vokalensemble Hubert Velten kórussal adtak közös templomi koncertet. A rodingi kórus még annak az évnek adventjén kerületünkbe látogatott és a két kórus közös templomi koncerteket adott.

DSCF6862

A német, így a magyarországi német emberek életének igen fontos része a vallás. A „Liederschatz” nem egyházi kórus, de 2010 óta hagyománnyá vált, hogy a Havanna lakótelepi Szent László plébánián adventi koncertet tartanak. 2011 májusában ugyancsak itt ünnepelték megalakulásuk 5 éves évfordulóját és ekkor már a húsvéti ünnepkörbe tartozó dalokat is előadtak. Egyházi ünnepekhez kötődő kórustalálkozóiknak köszönhető, hogy 2013-ban meghívást kaptak a Magyarországi Német Egyházzene évenként megrendezett ünnepére, amely akkor sorrendben az a 17. volt. Ezután már a következő két évben tartott rendezvényekre is meghívást kaptak. Mivel itt hagyományosan a magyarországi német egyházi dalokból rendeznek nagyszabású találkozót és mindig három, több kórusból kialakított csoport énekli el közösen a kiválasztott és megküldött dalokat, az elmúlt években kapott kottáknak köszönhetően repertoárjuk egyházi dalokkal is tekintélyesen gyarapodott. A közös dalt már minden jelenlévő kórus énekli és a kórusnak minden alkalommal igen felemelő élmény részt venni a rendszerint 3-400 énekes közös munkájának előadásában.

Fellépés Wrábel Sándor festőművész kiállításának megnyitóján (2014. október, Magyarországi Németek Háza)

A Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) kórusminősítésén 2010-ben, 2013-ban és 2016-ban is részt vettek, mégpedig mindhárom alkalommal két-két kategóriában. A „Liederschatz” nevet az NPE kórusa egyébként 2010 elején, az első minősítés előtt vette fel. Magyarországon több mint 100 német nemzetiségi kórus van, ezek közül általában több mint 70 kórus vesz részt a háromévenként, különböző régiókban egymásután megrendezett minősítéseken. A szigorú, számos értékelési szempont (előadott művek zenei értéke, műsor változatossága, szerkesztettsége, hangzás, ritmus, dinamika, szövegérthetőség, összhatás, megjelenés) alapján pontozó szakmai zsűri a Bronztól az Arany Rozmaringig terjedő fokozatokat osztja ki ilyenkor. A kórus a „Német szerzők többszólamú műveinek előadása” kategóriában mindhárom alkalommal „Arany”, a „Magyarországon gyűjtött népdalok” kategóriában 2010-ben „Dicséretes Arany”, 2013-ban és 2016-ban pedig „Kitüntetéses Arany” minősítést szerzett. Az utóbbi, vagyis az „Arany”-nál magasabb fokozatú, minősítések birtokában a Magyarországi Német Kórusok Országos Fesztiváljának résztvevői közé is bekerültek, Budapestről egyedüliként, csupa vidéki, igazi német anyanyelvi környezetből származó, mintegy 25 kórus társaságában. Ezt feltehetően annak köszönhetik, hogy a magyarországi német dalkincs különlegesebb dalaira alapozzák műsoraikat és gyakran énekelnek a magyarországi németség különböző régióinak tájszólásában is.

A Liederschatz kórus közleménye

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo