A magyarországi német zenei kultúrát megszerettetni

Forrás: Landesrat

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az óbudai búcsúról és a Landesrat zenei táboráról

Az idei Óbudai Búcsú illetve az Óbudai Nyár elnevezésű rendezvény keretében június 25-én kultúrcsoportok találkozójára került sor a Fő téren. Ezen kulturális programot mindig a Braunhaxler Óbudai Német Hagyományokat Ápoló Egyesület szervezi.

L1010049_WUDIGEss_CHOR

A nemzetiségi műsorban a Todt Tamás által harmonikán kísért Braunhaxler Dalkör mellett az alábbi csoportok működtek közre: a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Énekkar, a pilisborosjenői Német Klub énekkara (vezetője Breier Erzsébet, az énekeseket Reichardt Ferenc harmonikán kísérte), a Ludwig Hollos kórus és a Ludwig Hollos Tánccsoport Békásmegyerről – a programban a Csillagpolka, egy mazurka, egy keringő és az úgynevezett Hétlépés tánc szerepelt -, a Wagenhoffer Nemzetiségi Kórus Csolnokól, a győri Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus, a Herbstrosen (Őszirózsák) Tánccsoport Solymárról, a Nemzetiségi Kórus Budakesziről, valamint a Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna vezette XVIII. kerületi Liederschatz kórus.

L1010050_HOLOS_CHOR_KROTTENDORF

Egy magyarországi német csoport neve mindig derültséget, jókedvet okoz. Ez a formáció pedig a Soroksári Vidám Favágó Fiúk. A nevükhöz híven szórakoztató műsorral kedveskedtek a közönségnek.

L1010090_RAAB

Nagy figyelmet kapott a csömöri Báló Lipót szlovák kórus és annak régi népviseletbe öltözött tagjai, akik szlovák népdalokkal léptek fel. A Pilisszántói Pávakör Szlovák Nemzetiségi Kulturális Egyesület csodaszép, kézzel hímzett népviseletbe öltözött tagjaitól a közönség pedig a pilisi községből hozott dalokat hallgathatott meg.

Ezután a színes program után a Zwickl Polka Party szórakoztatta tovább a vidám közönséget és egy régen nem látott polkamámor tört ki.

A Landesrat Egyesített Harmonika Zenekarát érte az a megtiszteltetés, hogy június 26-án megnyissa ennek a tradicionális óbudai ünnepségnek a zárónapját.

HARM__L1010131

A zenekart 2008-ban a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa által először megszervezett Harmonika Hét alkalmával alapította Heilig Ferenc, a Landesrat tiszteletbeli elnöke és Geiger István madarasi zenepedagógus és harmonikatanár.

HARM_L1010133

A zenei hét célja, hogy a résztvevők magyarországi német dalokat tanuljanak meg, örömüket leljék a közösségben végzett munkában, megismerkedjenek a magyarországi német identitással és a kettős identitás előnyeivel, valamint, hogy hozzájáruljon a magyarországi német értelmiség neveléséhez, legfőképpen pedig, hogy a sváb zenét közelebb hozza és megkedveltesse az emberekkel továbbá örökül hagyja a jövő nemzedékeknek. A zenekar művészeti vezetője fáradhatatlanul kutat a még fel nem lelt kották után.

HARM_L1010137

A zenekar eddigi legnagyobb sikere volt, mikor 2014 őszén a Deutschlandsbergben megrendezett nemzetközi harmonika találkozón egyórás koncertet adott, megismertetve ezzel az osztrák publikumot a magyarországi német zenei kultúrával.

HARM_PROBE_L1010121

A zenekart a saját sorokból kinevelt Solymosi Dávid vezeti. A nagy hőségben megtartott óbudai egyórás koncert során a zenészek ízelítőt adtak az előző évek alatt tanultakból. A műsor végén a közönség vastapssal jutalmazta a zenészeket és ráadást követelt, mely természetesen teljesítettek is. Összepakoltak, ettek-ittak (a meghívásért köszönet illeti a Braunhaxler Egyesületet), majd indultak a buszhoz, hogy időben megérkezzenek a táborba. A kipakolás és vacsora után a magyar-belga focimeccs közös megnézése következett. Mint már tudjuk a mérkőzés a magyar válogatott vereségével végződött, de nemzeti csapat így is remekül teljesített.

HARM_L1010148

A Landesrat 2016-ban immáron kilencedik alkalommal szervezi meg Országos Német Anyanyelvi, Népzenei Hagyományőrző és Hitéleti Táborát, ezúttal Berkenyén. A 25 résztvevő zenész rögtön a koncert után utazott a táborba. Amikor ezek a sorok megjelennek, már maguk mögött tudhatnak néhány szorgalmas gyakorlással telt napot és készülnek a hétvégi fellépésükre.

A zenei hetet egy a helyi római katolikus templomban 2016. július 1-jén 16 órakor, a Harmonika Zenekar zenei kíséretével megtartott német nyelvű szentmise és a másnap, július 2-án 15 órakor a Szent Anna Fogadó konferenciatermében kezdődő gálaműsor zárja.

Manfred Mayrhofer – LandesratForum
Magyarra fordította: Grund Lajos

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo