A vecsési svábok 70 évvel ezelőtti kitelepítésére emlékeztünk

Forrás: Donauschwäbische Selbstverwaltung Wetschesch

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2016. május 22-én emlékeztünk a vecsési svábok elűzésének 70. évfordulójára. A megemlékezés Vecsés Város Önkormányzatának és Német Nemzetiségi Önkormányzatának a közös rendezvénye volt. Vasárnap délután 3 órakor dr. Robert Zollitsch nyugalmazott freiburgi érsek mutatta be a szentmisét a Szent Kereszt templomban.

IMG_0529-e

A misét koszorúzás követte, előbb a templom oldalfalán elhelyezett emléktáblánál, amelyet 1996-ban a kitelepítették állítottak. A vasútállomásra is elvittük koszorúinkat, ahhoz a táblához, amelyet Vecsés Nagyközség Önkormányzata állított ugyancsak 1996-ban az 50. évforduló alkalmával.

kép-e

A Grassalkovich Iskola aulájában folytatódott a program Tófalvi Mónika elnök asszony köszöntőjével. Beszédet mondott Szlahó Csaba polgármester. A Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnázium diákjai Osikoviczné Csendesi Mária igazgatóhelyettes vezetésével irodalmi részletekkel és énekkel idézték meg a történteket. Frühwirth Pétertől részletet hallottunk az elűzött Uzsoki (Uitz) János 1953-ból származó visszaemlékezéséből. A programot a Nemesnádudvarról érkezett vendégeink táncjátéka zárta. A bemutatott koreográfia is a 70 évvel ezelőtti csapást idézte meg.

IMG_0677-e

Vendégeink között üdvözölhettük a Waiblingenből „hazalátogató” Anton Wirth urat (akit mi mindig „csak” Wirth Tóninak hívunk). Jelen volt Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnk. Koszorút hoztak soroksári és szigetszentmártoni barátaink. Elfogadták meghívásunkat és képviselték német önkormányzatukat Újhartyánból, Kerecsendről, Dunabogdányból, Dunakesziről és Aldebrőről. Itt voltak a Magyarországi Katolikus Németek Szent Gellért Egyesületének képviselői is.

Frühwirth Mihály

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo