Fiókok mélyéről – könyvbemutatót tartottak Vecsésen

Forrás: Donauschwäbische Selbstverwaltung Wetschesch

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Nagy érdeklődésre tartott számot a „Schubladen-Schätze – Fiókok mélyéről” című kétnyelvű album bemutatója. Május 30-án este megtelt a Grassalkovich Antal Iskola aulája, ahol a vecsési sváb családoktól gyűjtött fotókból készült igényes és igazán gyönyörű album került bemutatásra. A kötet szerzői Frühwirth Mihály, aki 35 éve gyűjti a fotókat és igazán gazdag anyaggal rendelkezik minden témához, és Vass Erika néprajzkutató, aki az 5 éves Tájházunk kialakításában is szakmai segítséget nyújtott korábban. A német nyelvre fordítást Jaszmann Gabriella végezte.

Konyvbemutato

A jelenlévők köszöntése után Szauer Ágnes, a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ német nemzetiségi referense méltatta a kötetet. Könnyen megtehette, hiszen hosszú évek óta részt vesz vecsési nemzetiségi rendezvényeken és baráti kapcsolatokat ápol nem csak a kötet szerzőjével -mindenki Misi bácsijával -, hanem nemzetiségi főiskolai pedagógusként nem egy vecsési tanítványával is, akik aktívan részt vesznek az óvodáink, iskoláink nevelő munkájában. Szauer Ágnes kiemelte a kötet fontosságát abban, hogy a mintegy 300 fotó és a hozzájuk kapcsolódó történetek segítenek megismerni az előttünk élt generációk életét, munkáját, örömeit és bánatát is. Mindezt segíti a fotók tematikus elrendezése, hiszen a család, az ifjúság, az esküvő, az egyházi élet, a munka, a „málenkij robot”, a kitelepítés és a németországi újrakezdés nagyon fontos szempontjai voltak a fotók kiválasztásának.

A mű szerkesztésének szakmai szempontjairól Vass Erika néprajzkutató beszélt, aki 5 évvel ezelőtt a vecsési Tájház kialakításában is szakmai segítséget nyújtott. Ő a fotók kiválasztásának szempontjairól, a hozzájuk kapcsolódó történetek megfogalmazásáról beszélt. Próbált objektíven véleményt mondani, hiszen Misi bácsinak sok személyes élménye volt a fotók gyűjtése, rendszerezése során és bizony a kötet terjedelmének bizonyos határt kellett szabni, hiszen 1 oldalon 1 fotó és a hozzá tartozó történet található.

Konyvbemutato-2

Végül a fotók és dokumentumok lelkes, fáradhatatlan gyűjtője Frühwirth Mihály beszélt a 35 éve tartó gyűjtőmunkájáról. Megköszönte a vecsésieknek, hogy olyan sokan segítették, támogatták a munkáját és hozzásegítették a több ezer fotó és dokumentum összeszedéséhez. Szomorúságát fejezte ki, hogy nem minden kép kerülhetett a kötetbe, hiszen minden fotó az adott korról mesél. A kötetet ajánlja mindenkinek, aki a vecsési svábság életét szeretné minél jobban megismerni és a fotók alapján látni, hogyan fejlődött Vecsés, a falu építészete, életmódja. Végezetül néhány kivetített fotóval is ismertetőt mondott a kötettel kapcsolatban.

Mindezek után az újonnan megvásárolt köteteket dedikálták a szerzők. A könyvbemutató résztvevői az iskola épületében a vecsésiek életéről szóló kiállítást is megtekinthettek az újratelepítéstől, 1786-tól az 1946-os kitelepítésen át a németországi újrakezdésig.

Konyvbemutato-4

A kötet létrejöttében a Német Nemzetiségi Önkormányzat nyújtott támogatást a szerzőknek, az önkormányzat nevében Tófalvi Mónika elnök köszönte meg a szerzők és a fordító munkáját és kifejezte reményét hasonlóan jó együttműködésre az elkövetkezendőkben is.

Kívánom, hogy mindenki örömmel, érdeklődéssel forgassa a kötet lapjait, az idősek mutassák meg az unokáknak, hogyan éltek elődeink, hogyan lett a kis falunkból ismert, virágzó város, ami a vecsési savanyú káposztáról lett híres országszerte. Végezetül köszönetemet fejezem ki mindannyiunk nevében a kötet szerzőinek és kívánok még sok sikert a további munkájukhoz.

Emmi Ináncsi
nemzetiségi óvodapedagógus

A kötet 5.000,- Ft-os egységáron megvásárolható a Német Nemzetiségi Önkormányzatnál, az alábbi telefonszámok bármelyikén történő előzetes egyeztetés után:
06-30-649-4540 Tófalvi Mónika,
06-30-649-4539 Frühwirthné Halász Melinda,
06-30-668-7043 Doróné Zemmel Katalin (Dorfbücherei).
E-mail:elnok@wetschesch.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo