Történelmi zarándokúton az Uralban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre sajtóközleménye

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre szervezésében 12 fős delegáció indult 2016. június 24-től július 2-ig az Uralba, a baskíriai Oktyabrszkijba.

DSC_0511 (1)

Az úton résztvevő történészek, kutatók mellett részt vesz olyan leszármazott is, aki ott született 1949-ben a lágerben, a szintén kint született és ma is ott élő Jurij Lapsin unokahúga. 
Az Oktyabrszkij-i városi múzeum kiállítást szervez, a delegációnak itt lehetősége lesz találkozni a Volga menti németek helyi egyesületével. 
A volt lágerek helyszínén, illetve a temető helyén megemlékeznek a málenkij robotra elhurcolt ártatlan polgári áldozatokról, akiket a sztálini 1944. december 16-i 7161. számú határozat alapján hurcoltak el a Vörös Hadsereg által megszállt területekről.

A főleg baranyai németekből álló delegáció többek között felkeresi a régi Tuimazy, 1852-es lágert, a 9001-es lágert, Tatárföldön Urussuban az 1701-es munkatábor helyét, és egy speciális temetőt, a volt 97-es táborhelyet.
A delegációt elkísérik az MTVA munkatársai is.

A történelmi zarándokutat a „Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve” alkalmából a GULÁG_GUPVI Emlékbizottsága támogatja.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo