Búcsú Babarcon




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Idén is változatos programokkal ünnepelték a babarciak augusztus 20-át. A baranyai településen ugyanis a nemzeti ünnep egybeesik az év kiemelt eseményével, a búcsúval. A helyiek az ünnepre minden évben hazavárják a rokonokat és a barátokat. Ilyenkor a falu is a legszebb oldaláról mutatja meg magát. Az ünnepség péntek este vette kezdetét, amikor a Svábudvartól zenével és az újpetrei táncosok kíséretében vitték a búcsúfát a sportpályához, hogy ott felállítsák azt.

Szombaton a katolikus templomban folytatódott a búcsú, ahova népviseletbe öltözött gyerekek vitték az új kenyeret a szentelésre, a misén a helyi fúvószenekar is közreműködött. A kicsik számára a búcsú nem ünnep ajándék nélkül. Ma már csak egy-két stand várja őket a kirakodóvásáron, de régen elképzelhetetlen lett volna, hogy ne legyen körhinta is. Az idők ugyan változnak, de a délutáni kultúrműsor még mindig állandó része a programnak.

Ez alkalommal a Babarci Ifjúsági Fúvószenekar adott koncertet. A zenekar nemrégiben kiemelt arany minősítést ért el a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa által Pécsváradon rendezett minősítőn. Ahmann György karnagy természetesen a minősítőn játszott darabok egyikét is műsorra tűzte. A hétvégén Babarc adott otthont a Blickpunkt-vándorkiállításnak is, amit a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár minden évben a Blickpunkt-fotóverseny legszebb beküldött alkotásaiból állít össze. Az intézményt Ambach Mónika igazgató képviselte a megnyitón. Kiemelte, hogy a verseny történetében Babarc nem ismeretlen fogalom.

Egyrészt, mert már több díjat nyertek babarciak, másrészt, mert 2009-ben a település volt a vándorkiállítás legelső állomása. Hogy ennyi év után a kiállítás ismét visszatért, az a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönhető. A meghívást az is indokolta, hogy tavaly több babarci kép is a döntőbe jutott és különdíjakban is részesült. Ez természetesen külön fontossággal bírt a közönség számára, de a többi, az ország legkülönbözőbb területeiről származó fotók előtt is sokáig időztek. Este, mint mindig jó hangulatú bált tartottak. Vasárnap pedig a helyi labdarúgócsapat a szomszédos Szajk focistáival mérkőzött meg. A rangadót követően pedig a búcsúfa kitáncolásával zárult az ünnepi hétvége.

Ajánlott hírek