„Landesrat“, a közösség

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Megaprodukcióval ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját
a magyarországi német kultúrcsoportok ernyőszervezete

A hagyományok őrzése fontos, ám nélkülözhetetlen, hogy közben innovatív megoldásokhoz nyúljunk – mondja Kreisz László, a német nemzetiség körökben csak Landesratként emlegetett Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának elnöke. A szervezetet éppen 20 éve alapították. Ez alkalomból – az összetartozás jegyében – rendhagyó módon ünnepeltek: hagyományos gálaműsor helyett nagyszabású interaktív színdarabot állítottak össze (rendező-dramaturg: Fazekasné Gombár Mónika), amely az országos tanács történetét és küldetését mesélte el. A megaprodukcióban összesen több mint 40 együttes – bő kétezer, a német nemzetiségi kultúra ápolását a szívén viselő ember – énekelt, táncolt és zenélt közösen.

3

Veszprém, 2016. július 30-a. Színes német népviseletbe öltözött emberek töltötték meg a sportarénát. Szokatlan látvány ez, ilyen itt még nem volt – mondta a hatalmas rendezvényközpont egyik munkatársa. Délután három órakor látványos ünnepi menet vonult az arénába. Stangl Márta műsorvezető köszöntötte az együtteseket és a szép számmal megjelent díszvendégeket is, akik között Dr. Heinz-Peter Behr német nagykövet is helyet foglalt. Ökumenikus hálaadást követően Kreisz László elnök szólt a megjelentekhez. Egyrészt azoknak a tevékenységét méltatta, akik a hazai német kultúrcsoportok ernyőszervezetének megalakításánál bábáskodtak, másrészt az immár két évtizede tartó hagyományőrző tevékenység fontosságát taglalta: – Mindnyájunk számára példaként kell szolgáljon mindez, utat mutatva kultúránk, hagyományaink ápolásához és megtartásához, valamint ahhoz, hogy miként lehet dalok, zene és táncok segítségével hidakat építeni közösségek között, otthonra találni hazánkban és a világban.

2

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, a jubileumi ünnepség fővédnöke köszöntőbeszédében arra utalt, mennyire fontos a jelenlegi zűrzavaros világban olyan fogódzókra lelnünk, amelyekkel azonosulni tudunk. – Ilyen támpont lehet a kulturális értékeink őrzése, valamint az egy-egy közösséghez való tartozás; a jubiláló szervezet mottója – „Landesrat, a közösség” – épp ezt hangsúlyozza. Az országos tanácsba tömörülő együttesek évek óta összetartó közösséget alkotnak, és a Landesrat húsz esztendeje azon dolgozik, hogy az egyre erősebbé és stabilabbá váljon. Mindezzel pedig az egész német nemzetiségi közösség is erősödik – és erre nagy szükségünk van. Természetes jelenség, hogy egy ekkora szervezeten belül újra és újra vitákra kerül sor azzal kapcsolatosan, hogy melyek a járandó utak, irányok, melyek az elérendő célok. Ezek a viták termékenyek, folytatni kell ezeket, hiszen csakis közös nevezőt találva lehetünk biztosak abban, hogy a kulturális értékeinket tovább tudjuk éltetni.

4

A nagyszabású, zenés, táncos, énekes betétekkel színesített ünnepi produkció vázát egy kislány és az édesanyja párbeszéde képezte: az anya elmesélte gyermekének, hogy a magyarországi német kultúrcsoportokat egyesítő szervezet létrehozásának ötlete 1996-ban született meg, az ötletgazda Báling József és Fódi János volt. A szervezethez mára több mint 240 együttes csatlakozott: valamennyi elkötelezetten ápolja, őrzi és adja tovább a német nemzetiség még fellelhető dalait, táncait és zeneműveit. A kislány azt is megtudta, hogy a Landesrat három nagy szekciója – a kórus-, a tánc- és a zenei szekció – azért küzd, hogy minősítők és egyéb rendezvények, képzések segítségével egyre csak emelkedjék a német nemzetiségi kultúrcsoportok színvonala. Az anya az országos tanács külkapcsolatairól is beszélt, emellett pedig megemlékezett azokról az egykor aktív személyiségekről, akik mára már nincsenek közöttünk. A kislány a gálaműsor végén címszavakban foglalta össze a Landesrat küldetését: dalok, ősök, nemzetiség, német, örökség, nyelv, dicsőség, munka és táncok – az említett kifejezések német megfelelőjének kezdőbetűi épp a jubiláló szervezet nevét adják ki.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo